Смисъл от карантината има. В това увери държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в сутрешния блок на БНТ.

По думите му трябва да се вземат мерки за коронавируса и ако има носител на заболяването, трябва да бъде изолиран за определен период от време, за да може да се гарантира спокойна здравословна среда за останалите хора.

Липсата на достатъчно доверие и наличието на фалшиви новини е един от най-големите проблеми, предупреди доц. Кунчев. Ние ще продължим да казваме истината, увери той. Няма как да се омаловажава заболяването, предупреди здравният инспектор.

276 нови случая на коронавирус, шестима починали

276 нови случая на коронавирус, шестима починали

4 736 теста за последното денонощие

За момента няма да има промяна на мерките и Кунчев не смята, че отново може да се стигне до затваряне на градовете и поставяне на КПП-та. Здравният инспектор подчерта, че експертите ще продължат да търсят много тънкия баланс да не се пречи на икономиката, да не се пречи на хората и да не губят работни места.

Все още е малък опитът ни с коронавируса, но поне още година ще се занимаваме с него, са очакванията на здравният инспектор.

Доц. Ангел Кунчев е привърженик на свободата личните лекари да правят изследвания за коронавирус, но с настъпването на есенно-зимните вируси се очаква да имат проблеми. Сгради, болнични легла и апаратура имаме колкото искате, доволен е той.

Кантарджиев: Без нагло демонстриране на неносене на маски няма да има затворени училища

Кантарджиев: Без нагло демонстриране на неносене на маски няма да има затворени училища

Мерките при пазаруване по магазините се спазвали най-добре в София

Коронавирусът не лети в пространството сам, но той е върху частиците, които изхвърляме при говор и когато има механична преграда, която ограничава частиците, ограничава и самия вирус, обясни доц. Кунчев, според когото нямало как на всички хора само чрез контрол да се наложи носенето на маски.

Всеки има глава на раменете и може сам да прецени важно ли е и дали е отговорен към останалите хора. Маската е най-ефективна, когато се носи от човек с коронавирус, посочи здравният инспектор.

Всеки отговаря за себе си и премиерът на доста места носи маски. Там, където не го прави, се предприемат съответните по закона мерки, подчерта доц. Ангел Кунчев за неносеното на маски от страна на изпълнителната и законодателна власт.

Костадин Ангелов: Няма здравна криза у нас

Костадин Ангелов: Няма здравна криза у нас

Болниците са осигурени, лекарите - изморени

В училищата заразяването на децата с коронавирус става в доста по-ниска степен от очакваното и доц. Кунчев е решил да не отговаря на спекулации по темата. Тази година няма да има грипни ваканции, а ще има преминаване в обучение в електронна среда, категоричен бе той.

Няма да има затваряне на всички училища, а ще има затваряне първо на паралелки и преминаване в електронна среда за две седмици. Ако са засегнати няколко класа, тогава може да се премине към затваряне на отделно училище, каза още Ангел Кунчев.