Хората трябва да бъдат спокойни, здравната система се управлява добра и ситуацията е под контрол. В България няма здравна криза - в момента страната ни е на 26-то място от 29-те страни членки на ЕС и Европейското икономическо пространство по разпространение на пандемията.

Данните представи здравният министър Костадин Ангелов в студиото на БиТиВи. Той посочи и че от месеци броят на пациентите с коронавирус с нужда от лечение в болнично заведение е постоянен - около 750 приети в болница, от тях между 40 и 50 в интензивно отделение.

Болниците са осигурени, лекарите са изморени, обаче призна Ангелов за ситуацията у нас.

216 нови случая на коронавирус, рязко нарастване в Бургас

216 нови случая на коронавирус, рязко нарастване в Бургас

Направени са 3302 теста...

От тази седмица започват отново седмичните брифинги, на които от Министерство на здравеопазването и Националния оперативен щаб ще дават актуалната информация за развитието на пандемията у нас. Целта на брифингите е да се дава информация и да не се разпространяват слухове. Брифингът ще е в МЗ всеки четвъртък сутрин.

Костадин Ангелов отново увери, че КПП-та по областните градове не е обсъждана мярка в момента в България. На този етап няма притеснение и за ситуацията в училищата, въпреки че много внимателно се следи всеки един случай.

Кантарджиев: Без нагло демонстриране на неносене на маски няма да има затворени училища

Кантарджиев: Без нагло демонстриране на неносене на маски няма да има затворени училища

Мерките при пазаруване по магазините се спазвали най-добре в София

Министърът посочи, че мерките, които са в сила в момента, са носене на маски в затворени помещения, дистанция, дезинфекция и дисциплина - "Това са мерките и няма данни тези мерки да се променят."

Безплатни ваксини срещу COVID-19 - до началото на 2021 г.

Безплатни ваксини срещу COVID-19 - до началото на 2021 г.

Мащабът на пандемията бил по-голям, отколкото показва статистиката

По темата за глобите на политици и политически партии за неспазването на мерките, Ангелов заяви на водещия: "Бъдете спокоен, РЗИ ще си изпълни задълженията, правилата важат за всички." Затова и ще бъдат глобени премиерът Борисов за посещението си в Ловеч вчера, БСП - за провеждането на конгреса, и "Републиканци за България" на Цветан Цветанов за провеждането на учредителното събрание на партията.

За неносенето на маски в Народното събрание, Костадин Ангелов заяви, че просто определен брой депутати четат заповедите на министъра както си искат. "Няма тълкувания, заповедта е ясна", категоричен бе Ангелов и също обеща санкции.

Здравният министър скастри депутатите, че не носят предпазни маски

Здравният министър скастри депутатите, че не носят предпазни маски

Той ги запита кое в заповедта му не е ясно