През месец септември разпространението на вируса в България спадна до едно от най-ниските нива в Европейския съюз. Това доведе до неглижиране на мерките. Това заяви пред Нова телевизия директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

По негови думи с идването на зимните месеци се очаква увеличаване на броя заразени в страната.

Относно работата на Националния оперативен щаб през последните месеци Кантарджиев подчерта, че той винаги е работил активно. Според него това, че Щабът е бил в тишина, е било в полза на обществото.

Ангажиментите ни са да даваме предложения на базата на научен анализ, заяви той относно подновяването на брифингите за коронавируса веднъж седмично.

4 на 1000 паралелки са под карантина от началото на учебната година

4 на 1000 паралелки са под карантина от началото на учебната година

Вълчев е категоричен, че не се предвижда цялостно преминаване към е-обучение

Той предупреди, че броят на заразените с COVID-19 расте, като тази седмица всяка РЗИ ще получи анализ как се развива пандемията по области и какви стъпки да се предприемат при определени прагове на заразяване. Областните щабове ще решават какво да се прави по места, а няма да има общо затваряне. Ако има над 25 болни на 100 000 население за 14 дни, това трябва да ни държи нащрек - т.е. по 1500 болни на седмица, посочи Кантарджиев.

По негови думи мерките при пазаруване по магазините се спазват най-добре в София.

Костадин Ангелов: Няма здравна криза у нас

Костадин Ангелов: Няма здравна криза у нас

Болниците са осигурени, лекарите - изморени

Кантарджиев заяви, че не очаква да има затворени училища, "ако хората престанат нагло да демонстрират неносенето на маски". Най-големият риск за зараза е затворено помещение, с разговори на висок глас или пеене, предупреди той.

По думи на професора заради добрите мерки като абсолютно число в момента смъртността от коронавирус е по-малка от тази от грипа. Това обаче нямало да е така, ако нямаше маски, дистанция и дезинфекция.

Кантарджиев отново напомни, че най-уязвимите групи са хората над 65-годишна възраст, тези с хронични заболявания и онкоболните.