"С областните управители на Търговище, Шумен, Варна и зам.-областния на Разград обсъдихме разпространението на COVID-19 в региона, като основната задача беше да видим къде областите трябва да си сътрудничат. От всичко, което видях на място и поисках като информация, мога да заявя, че организацията в област Търговище е на ниво и няма място за притеснения", посочи проф. Ангелов пред журналисти.

МБАЛ-Търговище заплашена да остане без инфекциозно отделение
Обновена

МБАЛ-Търговище заплашена да остане без инфекциозно отделение

Двама специалисти си подали молбите за напускане

Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на брифинг в Търговище. Той съобщи, че Министерството на здравеопазването ще финансира разкриването на лаборатории за изследване с PCR тестове в МБАЛ Търговище и в МБАЛ Шумен, съобщиха от здравното министерство.

По-рано през деня министърът беше в областната болница в Търговище, където на място се запозна със създадената организация. След това проведе работна среща в регионалната здравна инспекция и участва в заседание на Областния кризисен щаб.

Общият брой на случаите на COVID-19 в областта е 469, активни са 302, хоспитализираните пациенти са 79, а карантинирани са 385 граждани. В област Търговище с доказана коронавирусна инфекция в момента са 28 медицински служители.

Болничните легла в областта са 94, от тях заети са 79. В МБАЛ Търговище има 10 легла за пациенти, нуждаещи се от интензивни грижи, и 55 легла за консервативно лечение - 42 във Второ вътрешно отделение и 13 в Инфекциозно отделение. Хоспитализирани са 49 лица. При необходимост могат да бъдат разкрити още общо 58 легла - 10 на територията на Клиниката по урология, чиято дейност ще се измести в Клиниката по хирургия, 10 в Отделението по кожни болести, като дейността му ще бъде преместена в Очно отделение. В Първо вътрешно отделение могат да бъдат разкрити още 28 легла, а на територията на детско психиатрично отделение - 10.

По още 10 легла могат да бъдат разкрити и в болниците в Омуртаг и Попово.

Здравният министър пътува за Търговище заради ситуацията с коронавируса

Здравният министър пътува за Търговище заради ситуацията с коронавируса

Болницата е в тежко кадрово и финансово положение...

"Областта разполага с консумативи, дезинфектанти и лични предпазни средства. Ако се налага, нуждите на лечебните заведения ще бъдат обезпечени от Националния логистичен щаб. Няма недостиг и на легла и медицински персонал", беше категоричен проф. Ангелов.

В областта 27 учители са с коронавирусна инфекция. В лечебни заведения са двама, на домашно лечение - 24, един е починал. Положителни за COVID-19 са 12 ученици, като всички са без симптоми. 295 са карантинирани.