В момента има ясна регламентация на COVID зоните - да концентрират диагностика и да освободят джипитата да не се смесват потоците от пациенти, заразени с коронавирус при тях. В това увери заместник-министърът на здравеопазването Димитър Петров пред БНТ.

Разкриваме над 100 COVID зони за безплатно лечение извън болниците

Разкриваме над 100 COVID зони за безплатно лечение извън болниците

От тях ще могат да се възползват пациенти с леки или средно тежки симптоми

В момента има 46 регистрирани COVID зони и той не очаква в рамките на 2 седмици да станат около 150, които ще бъдат достатъчни за страната. В най-малките населени места няма джипита, а идват няколко пъти в седмицата по график, посочи зам.-министърът. Антибиотик не се пие от всеки болен, положителен от COVID-19, нито се правят мускулни хепарини, подчерта той.

По думите му навсякъде, където има медицински центрове, отговарящи на изискванията, могат да сключат договори за работа в неблагоприятни условия. Има достатъчни стимули COVID центровете да работят, но това не изключва общопрактикуващите лекари да не лекуват пациентите, с които са с по-леки заболявания дистанционно, каза Петров.

От утре НЗОК ще плаща лекарствата за COVID-19

От утре НЗОК ще плаща лекарствата за COVID-19

Засега са разкрити 50 COVID зони за извънболнично лечение

Във връзка с безплатните лекарства за COVID-19, той увери, че всички аптеки, които имат договор с НЗОК могат да отпускат безплатни лекарства. До 3 лекарства могат да се напишат на една рецепта. Проблем може да има с нискомолекулните хепарини, за които в цял свят има дефицит. МЗ е направило допълнително искане за зареждане в 6 болници. Петров увери, че с останалите лекарства в аптеките няма проблем.

По отношение на акцията на ГДБОП в Четвърта и Първа градска болница, той каза, че не може да каже повече по темата. Щом има сигнали, МЗ приветства такива проверки. Изключително неприятно е подобно нещо, но такива сигнали има и в други държави. Очакваме допълнителна информация, но водим кореспонденция със съответните органи, каза още Димитър Петров.

Трима лекари задържани заради схема с фалшиви ТЕЛК решения

Трима лекари задържани заради схема с фалшиви ТЕЛК решения

Арестите са извършени при акция на ГДБОП в три столични болници