По време на пандемията много бизнеси са намерили "златно време" за печалби. Това заяви пред БНР д-р Антония Първанова - бивш депутат и евродепутат. Тя бе експерт в Световната здравна организация.

"Производителите на тестове - PCR, но и други видове, получиха огромна възможност да спечелят много пари, да се направи една добра кампания, в паниката, за стимулиране на интереса към тях, съответно и за цената им", уточни Първанова.

По думите й вече е станало ясно от съобщение на създателя на PCR теста, починал преди година, че този тест не е направен за РНК-вируси, какъвто е Covid-19. Причината е, че няма установен златен стандарт, с който да се сравнява PCR тестът, а изолацията на този РНК-вирус е достигната по изкуствен начин, се оказва, че от 30% до 50% е неточността на този метод".

Това освен анализ в медицинските среди, би могло и да се разследва.

Относно разрешението за присъствие на 12 000 фенове на националния стадион "Васил Левски", д-р Първанова смята, че това не е безопасно и е потвърждение за двоен стандарт.

Не е логично в другите дни да не е позволено да се събират толкова хора на трибуните на стадиона, а точно за финалния мач за Купата на България да е разрешено, заяви Първанова. 

"Това, в един определен ден да не е опасно да се съберат много хора на стадиона, изглажда доста ненаучно и е един медицински абсурд", коментира тя.