Първият високотехнологичен апарат за рехабилитация на деца във виртуална среда откриха в София президентът Румен Радев и Великият магистър на Суверенния Малтийски орден фра Джакомо Дала Торе дел Темпио ди Сангуинето.

Оборудването е осигурено и инсталирано в Специализираната болница за рехабилитация на деца с церебрална парализа "Света София" от посолството на Суверенния Малтийски орден у нас.

Техниката беше открита в рамките на държавното посещение на Великия магистър, който е у нас по покана на президента Румен Радев, съобщиха от администрацията на президента. 

Бяла Карта казва "Да" на достъпна рехабилитация за децата с увреждания от "Център за Надежда"

Бяла Карта казва "Да" на достъпна рехабилитация за децата с увреждания от "Център за Надежда"

Бяла Карта и I CAN TOO ви канят заедно да помогнем на децата с увреждания от "Център за Надежда"

Повече от 1000 години Суверенният Малтийски орден се грижи за подпомагане на деца в нужда. Да "лекува болестта и да облекчава болката на страдащите" е мисията на ордена във всички 120 държави, с които поддържа отношения, заяви фра Джакомо Дала Торе дел Темпио ди Сангуинето.

Държавният глава заяви, че с доставения апарат българските деца ще могат да получат рехабилитация във виртуална среда с високоефективни методи. Признателност за дарението изрази и управителят на болницата "Света София" доц. Иван Чавдаров. 

С първия за България такъв уред детето може да участва активно в процеса на рехабилитация под формата на игра, която го мотивира да развива двигателните и менталните си способности, обясни доц. Иван Чавдаров. 

Президентът обяви началото на "Българската Коледа"

Президентът обяви началото на "Българската Коледа"

Под надслов "Да дарим бъдеще на болните деца"

В болницата вече има високотехнологични апарати за рехабилитация, дарени от благотворителната инициатива "Българската Коледа" - апаратура за робот-асистирана рехабилитация за проследяване и анализиране на движенията, както и робот за обучение в реално ходене по различни повърхности. Предвижда се и високотехнологична зала, в която новото оборудване за рехабилитация да функционира пълноценно.

"Проектът вече е готов и се надявам със съдействието на Столичната община и Министерството на здравеопазването той да се реализира", заяви президентът.

По думите на доц. Чавдаров с даренията от кампанията е доставена скъпа апаратура, която болниците не могат да си позволят, и са спестени много средства за лечението на деца, чиято рехабилитация преди е извършвана в чужбина.

От Малтийския орден ще дарят и ехограф в столична болница за лечение по белодробни болести, както и линейка за болницата в Дупница.

Държавното посещение отбелязва 25 години от установяване на дипломатически отношения между България и Суверенния Малтийски орден. Един от най-древните християнски ордени осъществява благотворителна, социална и хуманитарна дейност по цял свят, а у нас е организирал над 350 различни инициативи в над 107 населени места от 2005 година досега.