Няма да се стигне до мултисистемния синдром сред българските деца. Той не е характерен за българския етнос. Това заяви пред Bulgaria ON AIR педиатърът д-р Марио Янакиев по повод притеснителните данни, че коронавирусът всъщност нанася сериозни поражения на детския организъм.

Той обясни, че става въпрос за добре описаният синдром на Кавазаки, който е доказан в Япония. Стотина случаи са описани и в Лондон, но 70% от тях са деца от африкански и азиатски произход.

По думи на Янакиев това е инфекциозно-имунно заболяване, което не се отключва само от коронавируса. Трябва да има и предразположение на организма.

гогог
Опасно усложнение след COVID-19 при децата разтревожи експертите

Опасно усложнение след COVID-19 при децата разтревожи експертите

Все повече деца с поствирусен синдром постъпват в болница...

Българските лекари много добре го познават, увери той и поясни, че симптомите са висока температура повече от 3 дни, обрив, който не е характерен за COVID-19, уголемени лимфни възли, конюнктивит на очите, подпухнали ръце, пръсти и длани.

Педиатърът посочи, че коронавирусната инфекция при неговите пациенти протича леко.

Той обясни, че при децата протича значително по-леко, защото те още нямат изградени специфични рецептори.

Според него не трябва да се тревожим за третата вълна на COVID-19, защото тя била като втората вълна на грипа - винаги сме я имали, като тя протича по-леко и с по-малко усложнения.

Проблемът по негови думи е, че организмите ни са изтощени.

20 деца у нас с усложения покрай COVID-19 и без да са боледували

20 деца у нас с усложения покрай COVID-19 и без да са боледували

Става въпрос за мултисистемен възпалителен синдром