България е на последно място или изобщо отсъства от картата за развитие на трансплантациите в Европейския съюз. Това сочат последните данни, направени 2019-2022 г. Докладът представи по време на заседание на Комисията по здравеопазване - зам.-председателят й и депутат от БСП Георги Михайлов.

Днес парламентарната комисия организира кръгла маса на тема "Значимостта на трансплантационните програми за системата на здравеопазването в Република България". На нея присъстваха д-р Никола Владов, д-р Емил Паскалев, Крум Кацаров и др., директорът на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" проф. Росен Коларов, пациентски организации. Михайлов поиска трансплантационна програма и съобщи, че са подготвени промени в Закона за трансплантациите. Неговата презентация показва, че България трудно влиза в трансплантациите и трудно напредва, което е основна разлика със страните в Европа. Страната ни не може да се сравнява с тях нито в областта на чернодробните трансплантации, нито при тези от живи донори. ВМА остава лидер по направени трансплантации.

По отношение на съхранението на стволови клетки до момента не е реалност като държавна политика. България е на последно място, като след нас е само Румъния. Страната е на последно място по сърдечни трансплантации, а за белодробни - отсъстваме от картата.

Повече от 1000 души чакащи трансплантация са починали през последните 10 години

Повече от 1000 души чакащи трансплантация са починали през последните 10 години

В страната продължават да се извършват твърде малко трансплантации, като причините за това са различни.

Д-р Михайлов отбеляза също феномена "медицинска емиграция" - част от хората напускат България, за да могат да се лекуват. Проблемите: - лекарствата се купуват по Наредба 10 за неразрешени лекарствени продукти, за което е нужна промяна - трансплантационните координатори, които убеждават пациенти за донорство и чията роля трябва да се засили - финансирането на посттрансплантационни пациенти трябва да се уреди законово - липса на интерес за кадри, тъй като не се финансират.

Д-р Никола Владов потвърди някои от посочените казуси. Той поиска стандарт за трансплантации, критерии за центровете - брой операции. Той иска промени в Наредбата за финансиране поради казус "нон сенс" - дейността по трансплантиране на органи се изплаща от МЗ на базата на отчетени фактури за направени разходи, като стойността на фактурите достига до 85 000 за чернодробна трансплантация, а разходите над това остават за сметка на болницата, оказва се, че тя трябва да плати 25% от бюджета си за труда на лекарите си. Владов предлага промяна в Наредбата за трансплантациите и каза, че трябва да се инвестира в инфраструктура и обучение.

Проф. Димитър Петков, болница "Света Екатерина", подкрепи посочените проблеми в сферата и допълнително поиска поставянето на изкуствени сърца да се оперира като трансплантиране, както и да се осигурят средства за лаборатория за вече трансплантираните пациенти, тъй като болницата покрива разходите.

1010 българи чакат за трансплантация на орган

1010 българи чакат за трансплантация на орган

Един донор може да спаси 8 човешки живота

Проф. Емил Паскалев обясни, че основният проблем е посттрансплантационният период, който у нас средно е 36 г. Лечението на пациентите с нефрологични трансплтанции трябва да се уреди, тъй като клиничната пътека е три дни. Председателят на здравната комисия д-р Антон Тонев също открои проблемите в сферата: няма конкретна програма, недобро финансиране, недостатъчен брой органи, недоверие.

След него доклади за развитието на трансплантациите представиха проф. Иринел Попеску, департамент обща хирургия и чернодрбона трансплантация, Клиничен институт Румъния, д-р Мутлу Арат, директор на Центъра за трансплантация на костен мозък, Турция. И двата доклада показват, че следствие на увеличение на трансплантациите - се появяват все повече донори, клиники. Липсват обаче достатъчно специалисти, а животът на трансплантираните се удължава.

Д-р Тонев се обърна към двамата специалисти, че България отворена за взаимна работа и обмяна на опит. Зам.-министърът на здравеопазването д-р Петър Грибнев потвърди, че "са свидетели на проблемите в системата и ниско ниво на донорски органни ситуации". Той съобщи, че ще предложи на експертните съвети изграждане на нов стандарт за трансплантации. А относно финансирането - иска информация от различните болници, за да има обща преценка с Министерство на финансите. "В София почти няма донорска ситуация", заключи той.

Д-р Георги Михайлов иска финансирането на трансплантациите (пред и пост, органни и клетъчни) да се вкара в законовата уредба. Предлаганите промени ще се подложат на обществено обсъждане.

От Изпълнителна агенция "Медицински надзор" проф. Росен Коларов взе думата "само за няколко думи" - за тях основен проблем е недоверието на обществото към системата на здравеопазването.

Д-р Мила Байчева от Педиатрията "Д-р Иван Митев" постави въпроса за детските трансплантации. Тя каза, че от 1 г. в страната детски чернодробни трансплантации не се извършват и има "десетки изгубени пациенти". Ако няма да се правят - лекарят иска да се канализира редът за извършване на такива в чужбина.

Мистериозен хепатит? Няма страшно, но как сме с чернодробните трансплантации на деца?

Мистериозен хепатит? Няма страшно, но как сме с чернодробните трансплантации на деца?

И защо ли Милена Петкова изобщо не е учудена, че не сме подготвени