Ситуацията в България е "определено изпусната". Сама по себе си по-кратката карантита няма да даде някакви резултати, "освен чисто политически и организационно". Това коментира пред БНР анестезиологът д-р Борис Таблов, който работи в Германия.

Има логика в намаляването на карантината на медици, ако е в пакет от мерки, смята анестезиологът по повод някои от последните мерки, наложени от българското правителство.

България плаща цена на грешна политика в областта на кадрите от последните 10 и повече години, категоричен е д-р Борис Таблов.

Не е нормално при положение, че числата растат прогресивно и здравните заведения издъхват, министърът да излезе и да каже - ситуацията с вируса в България е овладяна, каза той.

Относно препоръките на премиера Борисов към медиците да сменят антибиотиците и да се сложат "по един фургон и по един професор" пред всяка болница анестезиологът с международна практика подчерта, че в България има "твърде много политика, която не е научно издържана".

"Наблюдавайки отстрани, виждам някакви козметични решения, които определено нямат ясна структура къде точно искат да ни отведат", категоричен бе медикът.

Той даде пример с Германия, където процесът по организация на работата в болниците е започнал още пролетта. "Всяка болница имаше достатъчно време да го организира това нещо", каза д-р Борис Таблов.

Той е категоричен, че няма друг начин за намаляване на натиска към здравната система, освен да се ограничи разпространението на коронавируса.

"Много от нещата, които в ежедневието ни досега функционираха нормално, са сложени на трупчета, за да се ограничи това разпространение", обясни медикът, който работи в Германия и даде пример с частичното затваряне там.

В Германия се реорганизират структури. Болници има във всички региони достатъчно нагъсто. Пациентите се транспортират от точка А към точка Б с хеликоптери, с линейки. "Германия поема и пациенти от съседни на нея страни. Легловата база е доста голяма. Интензивните легла са 30 хиляди", обясни д-р Таблов.

Недостиг на лекари и на медицински сестри има и в Германия, но с ограничаване на плановата медицинска дейност може да се освободи медицински ресурс, посочи той. В Германия има единен стандарт за лечение на най-тежките случаи. Тези протоколи се обновяват своевременно при натрупване на нови данни.