Няма да има ограничения при приема и лечението на деца в специализираната педиатрична болница в София. Това решиха членовете на Надзорния съвет на НЗОК, цитирани от БНР.

При изследване с РЕТ скенер и ядрено магнитен резонанс (ЯМР) за онкоболни също няма да има лимит. Досега това изследване (сцинтиграфия - б.р.) се правеше със специфичен изотоп, който липсва от края на април.

Ограниченията за брой легла по клиники в детската болница "Проф. д-р Иван Митев" също отпада. Припомняме, това бе една от причините, заради които преди седмица медиците протестираха и настояваха за увеличаване на цените на клиничните пътеки.

Проф. Начев: Първо да се оцени железобетонът за педиатричната болница в София

Проф. Начев: Първо да се оцени железобетонът за педиатричната болница в София

Камерите не гарантират ефективен контрол и винаги могат да се заобиколят

Председателят на Надзорния съвет на Здравната каса Жени Начева обясни, че няма да се контролира броят на леглата по клиники и отделения и всяко дете, прието в педиатрията. "Може да се лекува от екипа на педиатричната болница в широк аспект, независимо в коя клиника и в кое отделение работи съответният специалист. Ако има проблем със заплащането на дейността и определените от Надзорния съвет на НЗОК по предложение на Районната каса параметри и лимити, ръководителят на лечебното заведение може да заяви необходимост от увеличаване на тези стойности и параметри", заяви Начева.

Промяната на цените на клиничните пътеки се очаква да стане след среща с Българския лекарски съюз следващата седмица. Предстои да се отделят 50 милиона лева от резерва на Касата.

От здравното ведомство увещават, че до три месеца ще намерят вариант за осигуряване на липсващия изотоп за специфично изследване за доказване на метастази при онкоболни. Дотогава болните ще се изследват със спецскенер или ядреномагнитен резонанс без ограничение.

Министерството търси и друг търговец за внос на липсващия изотоп.

По думите на Начева Касата ще подкрепи финансирането лечение на онкоболни лица, когато се налага това специфично изследване, и всички методи на високотехнологично лечение, които са свързани с него.

Закриват Център „Фонд за лечение на деца“ след 31 март

Закриват Център „Фонд за лечение на деца“ след 31 март

Парите и функциите му отиват в Касата

Припомняме, Фондът за лечение на деца в чужбина бе закрит и неговите структури и финансиране са на подчинение на Здравната каса. Пациентски организации настояваха за разяснение какво е кадровото и структурно обезпечение на структурата, която наследява Фонда.