България е закъсняла със строежа на национална педиатрична болница. Това заяви пред Нова телевизия директорът на МБАЛ "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев.

"Всички сме съгласни, че трябва да има национална педиатрична болница, закъсняхме много. Сградата, за която става дума и която е в района на Александровска болница, е проектирана за детска болница", коментира проф. Начев.

Според него първото, което трябва да се направи, е от конструктивна гледна точка да се разбере дали железобетонът, който стои толкова време, все още е годен, за да се продължат строителните работи.

Дариткова убедена, че ни трябва педиатрична болница

Дариткова убедена, че ни трябва педиатрична болница

Според нея тази идея не бива да се изоставя

След това трябва да се извърши препроектиране и строежът да се довърши. Според Генчо Начев това ще отнеме поне две години и ще са необходими повече от 20 милиона лева.

Причината в София да няма детска педиатрична болница е липсата на достатъчно силно лоби и последователност.

Родители искат създаването на "Национална педиатрична болница"

Родители искат създаването на "Национална педиатрична болница"

За по-бързо и адекватно лечение на децата

За идеята да бъдат поставяне камери в операционните и дали те ще спрат злоупотребите, проф. Начев коментира, че камери се слагат по-скоро с охранителна цел, а не толкова да се следят пациентите. Според директора на "Св. Екатерина" камерите не гарантират ефективен контрол и винаги могат да се заобиколят.

Проф. Генчо Начев коментира и рисковете за здравето ни при минусови температури. "При излагане на ниски температури първото, което се получава, е спазъм на артериите. Затова и изстиват ръцете и краката. По същия начин се получава с кръвоснабдяването на сърцето", каза проф. Начев.

Той препоръча хората, които имат сърдечни проблеми, да избягват излизането при много ниски температури, или ако излязат, да се облекат добре. Не трябва обаче да се всява паника у хората, защото не се увеличава броят на смъртните случаи през студените месеци", коментира директорът на болница "Св. Екатерина".