УМБАЛ "Александровска" организира кампания с безплатни прегледи на хора, имащи някои от 10-те признака на първичен имунен дефицит. Това съобщават от лечебното заведение.

Кампанията е по повод Световната седмица на първичните имунни дефицити. Тя ще се проведе в партньорство с Международната фондация "Джефри Модел" и Българската асоциация на хора с първични имунни дефицити.

Безплатните прегледи ще се проведат в новооткрития Експертен център по редки болести - първични имунни дефицити на "Александровска" в периода 24-28 април.

Пациентите над 18 години ще се преглеждат в консултативния кабинет на Клиниката по клинична имунология от 11.00 до 14.00 часа. Той се намира в сградата на Лабораторно-диагностичния блок на УМБАЛ "Александровска", 2-ри етаж. Желаещите могат да се запишат предварително и да получат информация на тел. 0877 570898 между 9.00 и 16.00 часа.

Пациентите под 18 години ще се преглеждат в Клиниката по педиатрия на УМБАЛ "Александровска", от 11.00 до 13.00 часа. Предварително записване може да бъде направено след 20 април на тел. 02/ 9230 357 между 8.00 и 15.00 часа. На същия телефонен номер може да се получи и допълнителна информация.

Безплатни прегледи и консултации за Седмицата на имунологията

Безплатни прегледи и консултации за Седмицата на имунологията

Организират се в "Пирогов"

От болницата обясняват, че първичните имунни дефицити могат да се презентират като "чести инфекции". Липсата на осведоменост означава, че между 70 и 90% от болните остават недиагностицирани, като лекарите им лекуват инфекциите, свързани с дефицитите.

Във връзка със спешната нужда от повишаване на информираността за тези заболявания специалистите от клинична имунология на "Александровска" организират семинар под мотото "Тествай, диагностицирай, лекувай". Той ще се проведе на 26 април от 12.30 до 14.00 часа в аудиторията на 28-мо ДКЦ. В рамките на семинара ще се обсъдят особеностите при диагностиката и лечението на състояния, свързани с нарушен имунен отговор с примери от медицинската практика.

От "Александровска болница" обясняват, че се стремят да осигурят лесен достъп до информация и терапия - антибактериални и антимикотични антибиотици, заместителна терапия с имуноглобулини и С1-естеразни инхибитори и други. Диагностирани са 18 нови пациенти с първични имунни дефицити. Създаден е и Национален регистър на пациентите с редки заболявания - първични имунни дефицити, в който досега са регистрирани 187 пациенти.

От 2011 г. се провежда глобалната кампания за повишаване на информираността по въпросите на първичните имунни дефицити. Тя е под мотото "Тествай - Диагностицирай - Лекувай". Тази година Световният ден на имунологията 29 април е посветен на "Имунните дефицити като причина за възникване на алергични състояния при възрастни и деца."

10-те признака на първичен имунен дефицит:

 • Четири или повече отита в рамките на 1 година
 • Две или повече сериозни инфекции на синусите в рамките на 1 година
 • Приложение на антибиотици за два или повече месеци с незадоволителен ефект
 • Две или повече пневмонии в рамките на 1 година/ 1 пневмония за година при възрастни
 • Забавено физическо развитие при новородени и малки деца
 • Рецидивиращи дълбоки кожни абсцеси или абсцеси на вътрешни органи
 • Персистираща млечница/кандидоза на устната кухина или кожна гъбична инфекция
 • Необходимост от прилагане на интравенозни антибиотици за саниране на инфекцията
 • Две или повече инфекции на вътрешни органи, включително септицемия (сепсис, отравяне на кръвта)
 • Хронична диария с редукция на тегло
 • Повтарящи се вирусни инфекции
 • Анамнеза за наличие на първичен имунен дефицит в семейството