Реформата в ТЕЛК е приоритетна за новото правителство. Това увери социалният министър Бисер Петков в ефира на bTV. В петък парламентът прие решение, с което задължава Министерство на труда и социалната политика да представи концепция за реформата в ТЕЛК в срок до 31-ви октомври.

"Моето виждане за фундаменталната промяна в тази реформа е първо промяна в методиката на оценка на загубената работоспособност. Сега методиката стъпва само на констатираните функционални дефицити при човека спрямо здравия човек, тоест колко те са намалени.

Когато има степен на загубена работоспособност 50% и повече автоматично получава инвалидна пенсия, независимо дали лицето може да работи, дали има запазена работоспособност, дали трябва да се преквалифицира, за да може да продължи да работи", обясни Петков.

Наесен да е готова концепцията на реформата в ТЕЛК, обеща Бисер Петков

Наесен да е готова концепцията на реформата в ТЕЛК, обеща Бисер Петков

Семействата на децата с увреждания няма да загубят целевата помощ за отопление

Той бе категоричен, че по въпроса за необходимостта от промяна на методиката има съгласие. По думите му е необходимо да се възприеме една съвременна методика, на която да се базира оценката на трудоспособността.

"Второто, което според мен трябва да се направи, е едно институционално укрепване на тази дейност. Тук има различни варианти. В доста държави оценката на работоспособността се прави от осигурителните институти. Това е модел, който се коментира и в нашата страна", посочи министър Петков.

Министерски съвет прие нова Наредба за ТЕЛК

Министерски съвет прие нова Наредба за ТЕЛК

Наредбата се прилага и с цел да осигури определени права на пациентите

На въпроса дали точно това е правилният начин Бисер Петков заяви, че не може да ангажира дебата с личното си мнение. "Това е въпрос, който ще се решава от много страни. В решаването на този въпрос приоритетна роля има Министерство на здравеопазването, Министерство на труда, организациите на хората с увреждания. Нашата цел е до есента - до края на месец октомври, този ангажимент вече е записан в решение на Народното събрание, да бъде готова концепцията за реформа в модела на експертизата, защото върху тази експертиза се базират всички права, които лицата с увреждане имат. Те искат да има експертиза и индивидуална оценка, която да бъде съответстваща на неговите потребности", каза още Бисер Петков.

Социалното министерство картографира социалните услуги в регионите

Социалното министерство картографира социалните услуги в регионите

Около 75 000 души са на инвалидна пенсия, обясни Бисер Петков