"Бюджетът ще бъде разгледан следващата седмица в Министерски съвет, но при всички случаи мога да заявя, че ръстът на разходите за здравеопазване ще бъде около 500 млн. лв." Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в Добрич.

По думите му само ръстът на средствата, предвидени за НЗОК е около 395 млн. лв.

Министърът уточни, че по бюджета на МЗ се предвиждат средства и за дейностите по трансплантация, както и за извършване на изследвания с NAT технологията, като конкретните цифри ще бъдат известни след окончателно приемане на бюджета.

По време на откриването на новия компютърен томограф в МБАЛ-Добрич, министърът подчерта, че за него министерството е отпуснало близо 600 хил. лв.

Здравното министерство готви нова наредба за дейностите, покривани от НЗОК

Здравното министерство готви нова наредба за дейностите, покривани от НЗОК

Тя ще бъде съобразена с препоръките на ВАС

Ананиев е категоричен, че здравното министерство инвестира в апаратура и техника, за да бъдат държавните болници конкурентоспособни и да гарантират на българските граждани навременни и качествени диагностика и лечение, съответстващи на най-високите стандарти в съвременната медицина.

"Реновираното отделение по хемодиализа също е резултат от отпуснатите от държавата 5 млн. лв., с които обновихме диализните структури в страната", посочи здравният министър.

Закупуването на 7-те хемодиализни апарата на стойност 130 хил. лв. за болницата в Добрич е стъпка в посока подобряване качеството на живот на пациентите, страдащи от бъбречна недостатъчност. Отделението в момента обслужва постоянно 57 пациенти от 20 населени места в Добричка област, като текущо оттук преминават и пациенти на други диализни структури, стана ясно още от думите на Ананиев.

200 млн.лв. повече в здравеопазването в Бюджет 2020

200 млн.лв. повече в здравеопазването в Бюджет 2020

КНСБ иска гаранция, че поне 70% от тях ще стигнат до медиците