Колективният трудов договор в здравеопазването се договаря при приет бюджет на касата и ако се подпише сега 25% увеличение, то логично е това увеличение да влезе в сила не веднага, а от следващата година. Това коментира д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз (БЛС), в студиото на Нова телевизия относно решението заплатите на медиците да останат без увеличение още година.

По думите на Маджаров през 2022 година са приети минимални заплати за болничния персонал от 1500 лева за медицинска сестра и 910 лева за санитар. Но 2/3 от болниците в страната "твърдят, че не достигат този минимум", обяснява Маджаров. "Заплатите не са от държавен бюджет, формират се от приходите на лечебните заведения", допълни председателят на БЛС.

Маджаров подчерта, че и общинските, и областните болници получават допълнителни средства за достигане на минимума, тоест колкото повече персонал има, толкова повече пациенти ще се приемат и толкова повече приходи ще има болницата.

От БЛС предлагат на Касата стъпките за електронно здравеопазване

От БЛС предлагат на Касата стъпките за електронно здравеопазване

Ако приемат предложението им, началото може да е от 1 септември

Все пак изискването за основна заплата в настоящия момент е много трудно изпълнимо в пазарните условия, допълни още Маджаров. Според председателя на БЛС заплатите не трябва да се замразяват, а трябва да се направя анализ от страна на Министерството на здравеопазването защо не могат някои болници да достигнат определения им минимум.

Той коментира и случая със семейството от Монтана, на което му се наложи да пътува до София, за да бъде оказана спешна помощ на 14-годишно дете. Според Иван Маджаров в България трябва да спре да се обсъжда броя на болниците понеже "явно не всички са болници". Иван Маджаров каза, че трябва да се провери случаят с монтанската болницата и да се изясни какво се случва там.

Забраната за разкриване на нови болници беше намерение и на бившия здравен министър Христо Хинков, който обаче много преди да стане ясно, че правителство Денков/Габриел 2 няма да има, обяви своята оставка. Така предложението на МЗ за мораториум върху разкриването на новите лечебни заведения се сблъска със съпротивата на ГЕРБ в парламента, когато се гласува бюджетът на НЗОК. 

В края на март бившият премиер Николай Денков обясни, че Министерството на здравеопазването започва актуализация на националната здравна карта и следващото правителство трябва да завърши този процес за около 2 месеца. Но заявките за актуализация на здравната карта се дават от почти всеки здравен министър от Петър Москов насам, но това така и не се е случило.

Кабинетът забранява новите болници без нова здравна карта

Кабинетът забранява новите болници без нова здравна карта

Денков увери, че работят ударно дори и в предизборна кампания