С проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за лечебните заведения, публикуван днес на правителствения портал, се предлага да се въведе мораториум върху разкриването на нови болници. Предложението на здравния министър проф. Христо Хинков не е неочаквано, като той даде заявка за това още при първите си изяви като министър. Срокът за обществено обсъждане на предложените текстове започва да тече от утре, 27 октомври.

Текстовете предвиждат до май 2024 г. да не се допуска създаването на нови лечебни заведения за болнична помощ и комплексни онкологични центрове, както и разрешаването на нови медицински дейности на съществуващи лечебни заведения и онкологични центрове. До тогава правителството трябва да утвърди актуализирана Национална здравна карта (НЗК). Действащата национална здравна карта е от 2018 г.

Започналите процедури ще се довършат по стария ред, но бъдещите ще се разрешават по нов начин. Затваря се например вратичката за нови дейности на втори адрес, чрез която се разкриваха нови болници като филиали на болници и в други градове. С предлаганите промени разкриването на нови лечебни заведения ще става с одобрение на правителството.

МЗ предлага още облекчения в изискванията за регистрация на лечебните заведения за извънболнична помощ и хосписите.

Другата голяма промяна е връщането на акредитацията на лечебните заведения, отменена през 2019 г. Тя ще е задължителна само за тези структури, които искат да обучават студенти и специализанти, а за останалите ще е доброволна. Ще включва оценка на цялостната медицинска дейност и на отделните медицински дейности, както и на възможностите за обучение на студенти и специализанти. Възстановяването на акредитацията ще повиши разходите на лечебните заведения, тъй като ще се прецизира размерът на таксите, става ясно от мотивите.

В законопроекта са включени промени и за преструктуриране на мегаагенцията "Медицински надзор". От нея отново ще бъдат отделени трансплантациите в самастоятелна агенция, която ще трябва да заработи от февруари 2024 г. До 2019 г. съществуванше самостоятелна агенция по трансплантациите, но сливането й с друга структура не е постигнало очакваните резултати и трансплантациите намаляват.

България отсъства от картата на трансплантациите в ЕС

България отсъства от картата на трансплантациите в ЕС

От 1 г. в страната детски чернодробни трансплантации не се извършват и има "десетки изгубени пациенти"