Няма много желаещи за ваксини и в един момент ще спрем на това, което сме постигнали и няма да можем да продължим напред. За това предупреди пред bTV д-р Гергана Николова - общопрактикуващ лекар и член на Управителния съвет на БЛС.

Тя обясни, че въпреки че вече са налични всички ваксини, в момента желаещите не са много.

Медикът настоя възрастните хора и хората с хронични заболявания да се ваксинират, защото това е високорисковата група, която ако се разболее, ще има неблагоприятни последици.

По нейни данни при възрастните над 65-годишна възраст у нас са обхванати едва около 30%.

Ангел Кунчев притеснен какво ще се случи наесен с коронавируса

Ангел Кунчев притеснен какво ще се случи наесен с коронавируса

Малък е броят на желаещите да се ваксинират

Николова бе категорична, че не може да останем безкрайно затворени и да живеем така, както сме живели една година. По тази причина според нея трябва да се ваксинираме и постепенно мерките да отпаднат мерки.

"Този вирус е изключително изменчив, безкрайно агресивен и излизайки на улицата неваксинирани, ние си играем на руска рулетка. Никой не знае в кой момент ще го срещне и още по-тежкото е, че не се знае когато го срещне дали ще мине с една хрема или ще е на интензивна терапия с кислород и интубация", предупреди лекарят.

Тя посочи, че в страните, постигнали голямо ваксинационно покритие, вече няма интензивни сектори, кислородна терапия или интубация. Тези сектори са били затворени, защото нямат такива пациенти.

Николова бе категорична, че хората не бива да се успокояват, че са преболедували, защото много често има повторна инфекция, която протича по-тежко и с много по-сложни последици.

Падат маските за персонала в малките магазини и заведения
Обновена

Падат маските за персонала в малките магазини и заведения

Ако имаме поставена ваксина срещу COVID-19