Нови медицински правила за оценка на лекарските грешки по модел на френската здравна система е предложил Български лекарски съюз. Това стана ясно по време на семинар "Лекарска грешка или неблагоприятния изход от лечение", който събра представители на Лекарския съюз, лекари и юристи.

Идеята е да се определят правила и норми за работа във всяка медицинска специалност, които да следват алгоритъм при изпълнението на задълженията, обясни д-р Асен Меджедиев, председател на Столичната лекарска колегия на Български лекарски съюз. Според предложението, най-добрите експерти във всички специалности трябва да изготвят правила за диагноза и лечение във всяка специалност.

Целта - когато се направи лекарска грешка, да се знае точно къде е сбъркан алгоритъмът при диагнозата или лечението. Предложението е отправено към здравните институции миналата година, а правилата са преведени от френски език.

Все повече осъдени лекари у нас, най-вече хирурзи и педиатри

Все повече осъдени лекари у нас, най-вече хирурзи и педиатри

Едни от най-грешащите специалисти са психиатрите

У нас няма точна дефиниция за лекарска грешка, бяха категорични и от двете страни - лекари и юристи.

"Това е съдържание, което няма юридическо измерение", каза адвокат Иван Сотиров, който бе лектор на семинара. По думите му в България се използва директива на Европейския съюз за определяне на лекарска грешка, но тя е интерпретирана свободно в няколко български закона. Юристът посочи, че в България няма и регистър на лекарските грешки, какъвто има в други страни. Това би помогнало да се проследи в какви случаи най-често се допускат такива грешки и да се работи върху това.

България във втора категория по лекарски грешки в света

България във втора категория по лекарски грешки в света

Според изследване сериозните медицинските грешки са 18%

В тази връзка адв. Иван Сотиров посочи, че у нас няма ясни правила за добра медицинска практика. Именно от този факт идва и предложението на Лекарския съюз да се вземе френския модел, където има такива правила при всяка отделна специалност.

"Да се сезира прокуратурата стана модерен и употребяем термин", каза депутатът и юрист Явор Нотев. По думите му в "лекарските дела" решенията на съда са натоварени емоционално, а мотивите често са като другарски съд. "Най-често осъжданите лекари са заради небрежност", защото това е единствената дефиниция за лекарска грешка, която е ясна в българското законодателство. А на практика този вид дела се основават дословно, пресъздавайки съдебно-медицинските експертизи.