Ясно е, че идва нова вълна на коронавирус, трябват организационни мерки. В това е убеден академик Богдан Петрунов. Дали тази нова вълна ще дойде август, септември, октомври няма много голямо значение, ако не сме подготвени. Не може да се предвиди точно, но виждаме какво се случва в Европа.

В студиото на БНТ Петрунов бе категоричен - ваксинацията е единственото, което може да ни спаси и най-вече да намали броя на смъртните случаи. Ваксините спасяват човешки живот и намалят възможностите за мутация на вирусите. Това не е някаква екзотична или авторитарна идея, отсече Петрунов и настоя - "Нужна е имунизация и то масова имунизация."

54 нови случаи на коронавирус у нас

54 нови случаи на коронавирус у нас

Няма починали за денонощието, активните случаи са 7 291

Като пример той даде изследване на Центъра за контрол на заразните болести на САЩ, което показва, че 99% от починалите болни в последно време не са били имунизирани. От това по-голямо доказателство едва ли може да се даде, попита Богдан Петрунов.

Той е възмутен от изказванията на свои колеги и макар и да не посочи името на доцент Атанас Мангъров заяви: "Абсолютно неприемливо е лекар да излиза по телевизията и да заявява, че ще се имунизира само под дулото на пистолет. По телевизията говорят хора, които са много далеч от имунология и вирусология. Аз съм дълбоко възмутен, но страшното е, че се изпращат противоречиви сигнали към обществото."

За задължителната ваксинация, академикът обясни, че това не е само личен въпрос, а е въпрос на общественото здраве. "Аз не живея в гората, аз живея сред хората." Той подкрепи идеята някои професии да подлежат на задължителна имунизация - лекари, пожарникари, полицаи, работещи в старчески домове. Според Петрунов е абсолютно необходимо това да е задължително, тъй като те представляват риск за други групи от населението.

Мира Кожухарова не иска да хваща нито моркова, нито тоягата за ваксинацията

Мира Кожухарова не иска да хваща нито моркова, нито тоягата за ваксинацията

Делта вариантите били обаче червена лампичка

По въпроса за мерките, които трябва да предприеме държавата Богдан Петрунов залага най-вече на убеждението и пропагандата и повече на "тоягата", отколкото на "моркова". Какво означава държавата ще ми раздава кебапчета и кюфтета, за да се имунизирам", попита още Петрунов.

Той предупреди и че след варианта Делта идва гама вариантът, който вече е установен в редица страни в Южна Америка. За този вариант няма още достатъчно изследвания, за да се кажат характеристики, но единственият начин да бъде спрян и масова имунизация.