Депутатите са обикновени хора и те трябва да отговарят на всички изисквания, както ние. Зеленият сертификат за достъп до Народното събрание е нужен, а ако не бъде въведен, това би било обидно за българите. Мнението е на академик Богдан Петрунов.

Припомняме, темата със зеления сертификат в Народното събрание се очаква да бъде обсъждана днес на Председателски съвет, поставена по заявка от групата на ГЕРБ/СДС

Ако сега дойде Омикрон, той ще се разпространява паралелно с Делта-варианта, а здравната система още не се е разтоварила. Това носи опасности, заяви в студиото на БТВ академик Богдан Петрунов.

Вирусолог: Въпросът е не дали, а кога Омикрон ще дойде в България

Вирусолог: Въпросът е не дали, а кога Омикрон ще дойде в България

Проф. Нели Корсун с разяснения за новия вариант на коронавируса

С това той обосновава и нуждата от по-строги мерки, а като пример дава това, че всички държави имат много строги мерки на границата - изисква се зелен сертификат за ваксинация и направен отрицателен ПСР тест. Петрунов още не може да се примири с решението на българските власти да издават зелен сертификат на база тест за антитела. Това е груба грешка, реално този тест не казва нищо, освен това от 3 до 6 месеца тези антитела ще изчезнат. Европейският център изрично препоръчва такъв сертификат да не се издава, посочи Петрунов.

Вариантът Омикрон все още не е изследван и макар все още да не се съобщава за починали, всякакви изводи са прибързани, смята Богдан Петрунов. Той подчерта, че ваксините, които са налични в момента, защитават и срещу този вариант, дори и нивото им на защита да пада. 60 - 70 - 80% защита за всяка една ваксина от този тип е добре, и при грипната ваксина защитата е около 50%, а и тя спасява животи, обясни Петрунов.

Може да е необходима изцяло нова ваксина срещу Омикрон

Може да е необходима изцяло нова ваксина срещу Омикрон

В BioNTech са оптимисти, в Moderna - не толкова...