Ръководството и целият екип на Университетска болница "Лозенец" изказват благодарност и признателност на министър-председателя Бойко Борисов за решението му да запази Университетска болница "Лозенец" като Национално многопрофилно лечебно заведение и учебно-клинична база на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Това се посочва в кратка позиция на правителствена болница след изказването на премиера тази сутрин пред журналисти. Борисов заяви, че е учуден от реакцията на депутатите, които отхвърлиха предложнието болница "Лозенец" да се преструктурира в национална педиатрична болница. Борисов заяви и че при всяко едно положение на тази болница и на всяка една друга мястото й не е към МС, затова и ще предприеме стъпки за прехвърлянето й към Министерство на здравеопазването.

Ректорът на СУ настоява Ананиев да не бърза с детската болница

Ректорът на СУ настоява Ананиев да не бърза с детската болница

Докато няма ясна визия за всички стъпки, нека не се прави първата стъпка, призовава той

От болница "Лозенец" декларират, че ще продължат да подкрепят идеята за изграждането на нова Национална детска многопрофилна болница в България.

Припомняме, председателят на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова заяви по-рано пред журналисти, че ако СУ "Св. Климент Охридски" иска да приеме болницата към своите структури, това трябва да стане и с негативите, и с пасивите. Дариткова отрече преди това затварянето на болницата да е с мотив директора й Любомир Спасов.

Преди дни здравният министър Кирил Ананиев се срещна с ръководството на СУ и студенти, които не останаха доволни от решението болницата да бъде преструктурирана. 

Дариткова убедена, че ни трябва педиатрична болница

Дариткова убедена, че ни трябва педиатрична болница

Според нея тази идея не бива да се изоставя

От Национална пациентска организация приветстваха също изказаната позиция на министър-председателя. "Болница "Лозенец" към днешна дата е една от модерните болници, в която са инвестирани огромни публични средства и е редно тя да е достъпна за всички български граждани. В нея има създадени няколко уникални звена, които са без алтернатива за нашата страна."

От организацията заявяват, че това е болницата с най-голям потенциал за развитието на белодробните трансплантации и проследяването на пациентите. Досега за тях единственият шанс за лечение е извършване на трансплантация в чужбина.

По отношение на изказаните опасения за натрупани от болницата огромни дългове, Национална пациентска организация иска да има наказани, но е два след щателна проверка и доказани злоупотреби.

От НПО призовават правителството да намери решение къде и как да бъде създадена такава болница, която да бъде изградена на база най-съвременните стандарти в областта, с визия и перспектива за бъдещото развитие на педиатричната помощ.

Детската болница изправя правителството пред три задачи

Детската болница изправя правителството пред три задачи

От Националната мрежа на децата искат спешно решение