Управителите на почти всички болници и здравни клиники в област Стара Загора се подписаха под общо писмо до Националната здравно осигурителна каса, с което изразяват категоричното си несъгласие с утвърдените тримесечни стойности на касата за болнична медицинска помощ в региона.

Ръководствата на общинските болници в Казанлък, Чирпан, Гълъбово, Раднево, частните болници в Стара Загора "Тракия", "НиаМед", МБАЛ "МК Свети Иван Рилски", очен медицински център "Трошев", Тубдиспансер-Стара Загора и други здравни заведения заявиха, че са силно обезпокоени от факта, че вместо бюджетите им да бъдат увеличени спрямо предходната година с 8%, съгласно заложеното увеличение с този процент в Закона за бюджета на НЗОК, средствата им са намалени с 4%.

Разпределението на предвидените средства на НЗОК по региони за тримесечието май - юли 2017 г. драстично ощетява здравните заведения и респективно пациентите в Старозагорски регион.

На пациент в Стара Загора, Здравната каса отпуска за лечение едва 31 лева, докато в Пловдив сумата е 77 лв. на човек, в София - 75 лева, в Плевен - 48 лева, Пазарджик - 38 лева.

И лекарите в Пазарджик против орязаните пари за лечение

И лекарите в Пазарджик против орязаните пари за лечение

15% съкращават бюджета на лечебните заведения за болнична помощ

Въпреки че Стара Загора е университетски център, в който се изпълняват сложни по обем дейности и са разкрити лечебни заведения с висок капацитет и с високо ниво на компетентност, финансирането на болничната помощ е на нивото на много по-малки региони.

Болничните ръководства, подписали писмото, са категорични, че при неосигуряване на адекватно финансиране за лечебните заведения за болнична помощ се създава реална опасност НЗОК да се лиши от договорни партньори, изпълнители на болнична медицинска помощ в Област Стара Загора за 2017 година.

Управителите на здравни заведения настояват за изменение на определените за периода май - юли 2017 година стойности на РЗОК Стара Загора и тяхното увеличаване пропорционално на средствата на болнична медицинска помощ съгласно ЗБНЗОК за 2017 г.