Да се погрижим болниците да бъдат обезпечени, защото фалит на болници не звучи добре. Това заяви пред Bulgaria ON AIR председателят на Българската болнична асоциация адвокат Свилена Димитрова.

Относно спирането на плановите приеми, операции и свижданията в болниците тя посочи, че мярката не е неочаквана, тъй като се следва схемата от втората вълна на коронавируса.

По нейни думи най-големият проблем е не плановият прием, а комбинацията му с прием на болни от COVID-19, което означава повече разходи, тъй като тежките случаи на коронавирус не могат да бъдат покрити от клиничната пътека.

Димитрова обясни, че по този казус е изпратено писмо до Здравната каса. Допълнително финансиране обаче ще има само за определени болници, които изпълняват някои критерии.

В София тревожно: Заети са 65% от интензивните легла и 55% за тежки случаи

В София тревожно: Заети са 65% от интензивните легла и 55% за тежки случаи

Относно масовата ваксинация - всичко зависи от доставките на производителите

Председателят на ББА посъветва пациентите, които имат други заболявания, да не се колебаят да потърсят помощ въпреки спирането на плановия прием.

Относно т.нар. "зелен паспорт" тя прогнозира, че той няма да стане условие за пътуване, защото трябва да се осигурят и други начини - ваксинирането трябва да бъде личен избор.

Винаги ще останат хора, които не могат да се ваксинират по здравословни причини, затова трябва PCR-ът да остане и преболедувалите също да имат някакъв статут, категорична бе Димитрова.

Като вариант тя предложи да се направи модерен електронен вариант за база данни за ваксинирани. Според нея това трябва да е приоритет, защото свободата на придвижване е една от основните ни свободи.

Димитрова предупреди, че може да се окажем ограничени и от частни компании, освен това е възможно ваксинацията да бъде предимство за наемане на работа. По нейни думи балансът между правила и права е много важен, а държавата е съществена в осъществяването му.

Работодателите у нас нямат право да изискват ваксинация

Работодателите у нас нямат право да изискват ваксинация

Служителите да се стимулират, а не да се принуждават да се ваксинират, съветва експерт