Ваксините за коронавирус са препоръчителни, което означава, че пациентът може да откаже да направи такава. Това заяви пред Bulgaria ON AIR адвокатът по медицинско право Мария Шаркова по повод въпроса дали работодателите имат право да поставят условия на своите служители да бъдат ваксинирани.

Тя посочи, че служителите могат да обжалват в Инспекцията по труда подобен акт от страна на работодателя. Според нея по-правилният подход е работодателите да стимулират своите служители да се ваксинират, а не да ги принуждават.

Шаркова обясни, че до нея има такива оплаквания, че като условие за наемане на работа се изисква да бъде поставена ваксина или лицето да е преболедувало и да има антитела.

По нейни думи трябва да се преценява за какъв вид работа става дума. Ако търсите детегледачка за детето ви, което страда от хронично заболяване - съвсем логично е да търсите някого, който е ваксиниран или преболедувал, отбеляза тя. Експертът допълни, че подобни изисквания биха могли да се появят за наемане на медицински персонал в лечебни заведения и домове за стари хора, защото в този случай се увеличава рискът за пациентите или живущите в социалните домове, които са уязвими.

У нас обаче, за да се въведат подобни изисквания, трябвало да се промени законодателството, специално по отношение на медицинските изисквания за наемане на работа. Шаркова заяви, че към момента подобно изискване би могло да се счита за дискриминационно.

Относно ваксинационните паспорти и дали те ограничават правото ни на придвижване в Европа, юристът поясни, че това зависи от начина, по който ваксинационните паспорти ще бъдат въведени от ЕК. Като пример тя отеляза, че в момента за влизане в някои държави по света се изисква представяне на сертификат за имунизация срещу жълта треска, който е одобрен от СЗО.

анкета

Трябва ли да има привилегии за ваксинираните?

Виж резултати

Да, защото те са вече защитени 13.8%

Да, защото така може да се стимулира масовата имунизация 18.3%

Не, защото все още няма яснота дали могат да заразяват 19.5%

Не, защото ваксинирането е доброволно 46.0%

Не мога да преценя 2.4%