Системата за обезщетяване на хора в случай на лекарска грешка е така направена, че не стимулира здравната система да се освобождава от специалисти, които системно допускат подобни грешки. Това става ясно от думите на юриста и университетски преподавател проф. Даниел Вълчев пред БНР.

Той посочва, че тези дела са дълги, като понякога хората дори не знаят към кого да насочат своята претенция - към медицинското лице, към лечебното заведение или към застраховател.

Другият основен проблем според него е, че при тези дела е много трудно доказването на определени факти.

Вълчев пояснява и че практиката в съдилищата е доста разнообразна по отношение на квалификацията на тези деяния и на размера на присъжданите възнаграждения.

Увеличават се делата за медицинска грешка

Увеличават се делата за медицинска грешка

По думите на адвокат Христина Николова нарастват и изплатените обезщетения

"Основният въпрос, извън конкретната човешка грешка, е дали системата е така направена, че тя да осветлява подобни случаи и да има натиск да се освобождава от подобни хора. Нашият извод е, че системата не е направена по този начин. Делата са трудни и самите лечебни заведения нямат интерес да разкриват подобни случаи", обобщава юристът.

По негови думи има много случаи, в които лечебното заведение е осъдено да плати парично обезщетение по такъв казус. Поради тази причина няма логика самата болница да признава за подобни случаи, тъй като я грози фалит.

Независим орган да разследва лекарски грешки, иска НПО

Независим орган да разследва лекарски грешки, иска НПО

Неправителствената организация предлага да се създаде изцяло независима институция създадена от експерти

Той обясни, че в други държави системата е направена обратно - държавен фонд поема обезщетението на гражданина без дълги съдебни процедури, а по административен ред се констатира, че има такова деяние. След това фондът търси отговорност от самото лечебно заведение.

Относно казуса с Джок Полфрийман Вълчев бе категоричен, че съдебната система не трябва да се политизира или партизира.

Докато не започнем сериозно да водим малко по-стерилен дебат за развитието на съдебната ни система, според мен такива случаи ще бъдат чести, заяви той.