Законодателни промени, които да регулират взаимоотношенията лекар пациент и които да оптимизират системата за доказване на лекарски грешки, предложи Националната пациентска организация на пресконференция.

Неправителствената организация предлага да се създадат възможности за гарантиране на адекватни обезщетения за пациентите.

Организацията предлага в закона за правата и задълженията на пациентите да бъде разписана ясна процедура за извънсъдебно решаване на спорове между лекар и пациент, както и между болнично заведение и пациент.

Те искат да се гарантира ролята на обществото в процеса на вземане на решения относно казусите за лекарски грешки.

Неправителствената организация предлага да се създаде изцяло независима институция създадена от експерти, която да гарантира обективност при разглеждане на случаи на лекарски грешки.

Такава институция има във Великобритания, която се нарича Генерал медицински съвет.

Националната пациентска организация иска също да се разширят правомощията на изпълнителната агенция Медицински одит във връзка с разследване  и произнасяне по казуси за лекарски грешки, като към нея се създаде група от представители на гражданското общество.

Организацията предлага изцяло да се реформират действаща комисии към БЛС.

Години наред липсваше политическа воля, която да промени модела, категоричен бе Станимир Хасарджиев, председател на Националната пациентска организация.

Обществото ни все повече ще проявява пълна нетърпимост, категоричен е той.

В пресконференцията се включиха и пострадали хора от лекарски грешки.

Реалността в България е подмяна на документи, лъжи и прикриване на лекарски грешки, смята Пламен Македонски, който е загубил двама близнаци.

Искаме да се намали броят на лекарските грешки, подчерта той. Искаме страната ни да има повече деца, заяви още той.

Пострадалите от лекарски грешки са изготвили свои предложения до здравния министър и до здравната комисия в парламента.

Те искат създаване на независима институция за разследване на медицинските грешки, рейтингуване на болниците, периодична атестация на лекарите както и промяна на начина за избор на екип.

Гражданите предлагат също така да се възстанови фондът за социално слаби, който да гарантира правата на здравно неосигурените.

Те предлагат да се създаде гаранционен фонд за обезщетяване на пациенти, пострадали от лекарски грешки.