Не можем да си позволим инфлацията да е нещо, което ще ощети бюджета за здравеопазването. Това заяви пред БНТ председателят на Българската болнична асоциация Свилена Димитрова.

Тя посочи, че лекарите и сестрите протестират и имат очаквания, но подчерта, че трябва да се погледне и глобалната картина.

При тази инфлация и този енергиен пазар, който на практика още една година насам притиска всички потребители, няма как бюджетът да остане такъв, категорична бе Димитрова.

По тази причина болничните асоциации у нас и в Европа призовават правителствата да преизчислят бюджетите за здравеопазване.

Димитрова посочи, че в основата на здравеопазването стоят пациентите - бюджетът цели да осигури качествена здравна услуга на всеки.

Тя отбеляза, че Европейската асоциация на болниците е излязла с апел към правителствата на държавите членки за единна позиция за това как ще коригират бюджетите в здравеопазването.

Няма пари за вдигането на заплатите на медиците, обяви служебният здравен министър

Няма пари за вдигането на заплатите на медиците, обяви служебният здравен министър

Оповестеното увеличение било пиар акция, атакува той кабинета "Петков"

Европа работи на базата на социалния модел и ако си позволим бюджетът в която и да е страна да не бъде адаптиран към инфлацията, на практика ограничаваме качеството на здравеопазване и достъпа до него, категорична бе Димитрова.

Според нея бюджетът за настоящата година трябва да бъде адаптиран към обстановката и използван по такъв начин, че парите да стигнат до лекарите и съответно до пациентите.

Тя настоя поне краят на годината и високият енергиен сезон да бъдат компенсирани с пари, които са били заделени в началото на годината.

По нейни думи това е добра стъпка, която трябва да се направи сега, защото е дадено обещание на лекарите и защото иначе болниците ще затънат.

Според Димитрова откриването на парламента е чудесен момент да се обърне внимание на този проблем.

Болниците искат НЗОК спешно да им помогне с растящите разходи

Болниците искат НЗОК спешно да им помогне с растящите разходи