Екипът медици, извършили уникална вътреутробна операция, да бъде награден от правителството. Това предложение е направил премиерът Бойко Борисов по време на днешното заседание на кабинета, става ясно от стенограмата.

Борисов е възложил на здравния министър Петър Москов да започне процедура за награждаването им.

Припомняме, че случаят стана обществено известен в края на миналата седмица. Операцията е довела до раждането на здраво бебе и запазване живота на майката.

Борисов признава, че е много впечатлен от лекарите, извършили уникалната операция и предлага да бъде гласувана дори парична награда.

Операцията е извършена от д-р Чернева и д-р Михова – оператори, д-р Василева – анестезиолог, д-р Стоичкова – неонатолог, медицинските сестри Докозанова и Тюлтинова.

Пред колегите си Москов отбелязва, че всеки такъв акт на отговорност, добрите неща, хубавите практики, проявите на добро отношение и висок професионализъм трябва да бъдат оценявани във всяка една система.

Той коментира, че като става въпрос за здравеопазване по-скоро се говори с една конотация - нещо лошо, нещо, което трябва да се подобрява, нещо, в което има измами, има проблеми. Москов отбелязва, че въпросната операция е показала, че на места нещата извън общата черногледа картина не са такива.

Той обяснява за каква операция става въпрос, като изтъква, че тя е уникална за страната ни. В утробата на майка си детето е развило тежка белодробна патология. Още по време на бременността лекарите са успели да извлекат съответните течности от дроба на детето, то да се развие. Другото би компрометирало и бременността, и живота на плода. Детето е родено живо и здраво, разказва Петър Москов.

От думите му става ясно, че двете гинеколожки са учили и работили в Германия, специализирали са и са се върнали тук. Според него това би било добра тенденция.