Когато имаме по-леки мерки, те не се спазват. Когато се наложат по-сериозни рестрикции, не знам до колко биха се спазвали, защото през последните три-четири месеца голям процент от българското население живееше все едно няма пандемия. Това заяви пред БНТ заместник-председателят на УС на БЛС д-р Николай Брънзалов.

Той заяви, че е скептичен за мерките и допълни, че очаква повишаване на заболеваемостта.

Според него обаче четвъртата вълна няма да е толкова сериозна и продължителна.

Брънзалов посочи, че одобрява да се осигурят безплатни лекарства за хората на безплатно лечение, но настоя, че не трябва да е само за болните от коронавирус.

Той поясни, че няма точен протокол за лечение на пациенти с COVID-19, а в официално писмо е цитиран конкретен антибиотик, който трябва да се използва. Не бих казал, че някой лобира, но нещата са факт, коментира медикът.

Ангел Кунчев: Още не сме в пика на четвъртата вълна на COVID-19, но нещата вървят бързо

Ангел Кунчев: Още не сме в пика на четвъртата вълна на COVID-19, но нещата вървят бързо

Ще има поставяне и на трета доза ваксина

Той отрече твърдението, че няма да се плащат допълнителни пари на лични лекари, отказващи преглед на пациенти.

Българското население знае много добре, че тези 1000 лева за работа във вредна среда, там където евентуално лекарят и специалистите по здравни грижи е голяма вероятността да се срещнат с коронавируса, отдавна не са 100, а 250 лв. и то точно по настояване на заместник-министър Петров, посочи Брънзалов.

По негови думи така или иначе медицинските специалисти на първа линия не получават тези пари и призова да не се правят изявления, предизвикващи напрежение.

Николай Витанов: Болниците да се подготвят за септември сериозно

Николай Витанов: Болниците да се подготвят за септември сериозно

С този вариант на вируса може да се очакват пикови стойности, които да тръгнат рязко нагоре

"До момента знаем официално колко са регистрираните случаи на заболели наши съграждани с ковид. Знаем колко от тях са минали през болници. Ами всички останали, които са в пъти повече, кой ги лекува? На тях всичките ли беше отказвана помощ, че почти да няма ден да не се афишира в обществото, че има откази?", запита медикът.

По негови думи проблемът с ваксинационната кампания са фейсбук писаниците, затворените групи и различните истории, които хората четат и на които вярват. Той заяви, че в момента се "къпем в море от ваксини" и всеки, който пожелае, може да си постави такава, но населението не откликва.

Той е категоричен, че учебната година трябва да започне присъствено и увери, че всички необходими мерки ще бъдат предприети.

анкета

Ще се ваксинирате ли с нарастването на случаите?

Виж резултати

Да, сега вече да 5.7%

Отдавна съм се ваксинирал 52.3%

Може и да побързам, но чакам есента 3.5%

За какво? Така или иначе ще ни затворят 7.9%

Само когато стане задължително 12.2%

Аз съм антиваксър 18.3%