Депутатът от БСП Георги Михайлов предложи да бъдат създадени фонд "Осигуровки" и Фонд "Здравно неосигурени лица".

Предложението си той направи по време на днешното обсъждане на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за следващата година в комисията по бюджет и финанси, която разгледа законопроекта на второ четене.

Михайлов уточни, че първият фонд трябва да бъде за сметка на държавния бюджет, който да осигури ангажиментите на държавата към най-уязвимите групи от населението на страната. Вторият фонд, по думите му, трябва да изсветли използването на разходите в системата на здравеопазването.

Георги Михайлов разкритикува и предстоящото създаване на Изпълнителната агенция "Медицински надзор". Според него акта е много сериозен бушон, който измества епицентъра на внимание от Министерство на здравеопазването към председателя на агенцията.

Според него сливането на Изпълнителна агенция по трансплантации и тази на "Медицинския одит" в една обща агенция дава възможност да бъде сменена системата на акредитация на болниците. Михайлов е на мнение, че това би довело до много сериозни дефекти и липса на резултати в системата на здравеопазването.

Михайлов припомни, че целият микс от преходни и заключителни разпоредби в бюджета на НЗОК за 2019 г. е бил представен от много политически сили като "абсолютно неуместен" още по време на първото четене.
Според него, ако преходни и заключителни разпоредби бъдат претупани по време на второ четене, то това би довело до "изкривяване", което няма да бъде от полза на българските граждани.

От БСП мислят да сезират Конституционния съд за тях.

Комисията по бюджет и финанси отхвърли предложението на червения депутат и депутатите приеха бюджета на НЗОК на второ четене.