За бъдещето на здравеопазването трябва конструктивен диалог и трезва оценка. Това се казва в съвместна декларация на Националното сдружение на частните болници (НСЧБ) и Българска болнична асоциация (ББА) към депутатите от 46-тото народно събрание.

"Достатъчно като начало е да се опитаме да превърнем харченето на пари за здраве в създаване на икономика на здравето. И да впрегнем опита, знанията и уменията на всички участници, включително и на представителите на частния сектор в него", се казва в декларацията.

Ковачева иска от МЗ още промени за по-адекватни оценки от ТЕЛК

Ковачева иска от МЗ още промени за по-адекватни оценки от ТЕЛК

Има много жалби за това

Двете организации изразяват притеснение за развитието на българското здравеопазване, включително и за мястото и ролята на частния сектор в него.

"За две десетилетия частната инициатива предостави за ползване на цялото общество нови, модерни, високотехнологични болници, без държавата да е вложила и един лев за това. Пациентите получиха допълнителна възможност за избор на място, където да се лекуват качествено, своевременно и при добри битови условия. Лекарите и медицинските специалисти получиха допълнителна възможност за работа и достойно възнаграждение", се казва в позицията им.

Николай Витанов: Болниците да се подготвят за септември сериозно

Николай Витанов: Болниците да се подготвят за септември сериозно

С този вариант на вируса може да се очакват пикови стойности, които да тръгнат рязко нагоре

Мнението на двете организации е, че през изминалата почти година и половина от началото на пандемията допълнително е изсветлено мястото, ролята и значението на частните структури в здравеопазването.

В позицията се призовава да бъде търсена експертизата на двете организации. Според ресорните организации българското здравеопазване има неразгърнат потенциал, който може да помогне на страната ни да осъществи своя скок в бъдещето.

Бивш шеф на "Пирогов" призна за надписване на дейността в болниците

Бивш шеф на "Пирогов" призна за надписване на дейността в болниците

Спас Спасков обаче няма информация за подобна практика в "Пирогов"