Може в болниците да има леко надписване на дейността заради ниското заплащане от НЗОК. Това допусна пред bTV д-р Спас Спасков - бивш директор на "Пирогов".

Той подчерта, че когато се говори за източване на НЗОК, трябва да се направи ясен анализ на ситуацията и допълни, че цените, по които плаща Здравната каса, са по-ниски от себестойността на дейността на болниците.

По тази причина болниците трябвало да направят нещо, с което да компенсират загубата.

Спасков обаче уточни, че няма информация за подобна практика в "Пирогов", подчертавайки, че това е анализ на страничен наблюдател.

"Съществуват потенциални възможности в болниците да има леко написване на дейността. Това е продукт именно на това разминаване. Когато цените са много ниски, не е възможно болницата да оцелее финансово. Тогава се търсят пътища за увеличаване на оборота. Той може да се увеличи страхотно с издирване на пациенти, които да приемаш - като магазин, в който започваш да продаваш атрактивна стока", обясни бившият директор на спешната болница.

По негови думи обаче в "Пирогов" случаят е малко по-различен. Той посочи, че по време на епидемията на болниците са се плащали допълнителни бюджети и дори при надписване на пациенти, това не би довело до източване на НЗОК.

Правят проверка на проверката на "Пирогов"
Обновена

Правят проверка на проверката на "Пирогов"

МЗ, спешната болница и БЛС си размениха извинения

Спасков заяви, че в момента политически е изключително удобно да се направят промени в механизмите на разплащане, тъй като в момента идват нови политици с амбиция нещата да се променят бързо.

"НЗОК се управлява от човек - проф. Салчев, който е с изключителен опит и визия. Той знае много добре какво би могло да се направи при една политическа подкрепа и той би могъл да бъде ползван като едно свръхкомпетентно лице", изтъкна Спасков, пояснявайки, че не говори за политическа употреба.

Той допусна, че в съда обвиненията към "Пирогов" може да паднат.

Относно новият директор на "Пирогов" проф. Иван Поромански Спаскояв заяви, че той е изключителен експерт в неговата област и има натрупан управленски опит, тъй като е бил член на Борда на директорите. Според него Поромански ще остане на поста и ще бъде подкрепен от служителите на болницата.

Припомняме, на среща между представители на МЗ, БЛС и "Пирогов" стана ясно, че ще бъде направена проверка на проверката в спешната болница. Бяха разменение и взаимни извинения заради създалото се напрежение.

Резултатите от проверката на "Пирогов" може да паднат в съда

Резултатите от проверката на "Пирогов" може да паднат в съда

Иван Маджаров настоява темата за спешната болница да слезе от екрана

До него се стигна, защото директорът на "Пирогов" Асен Балтов беше отстранен от длъжност, след като проверка на НЗОК установи нарушения за над 1 млн. лв. с изписани средства за лечение по две диагнози - чернодробна цироза и хронична бъбречна недостатъчност. Уволнението предизвика редица реакции, предимно негативни, а тази сутрин за пореден път пироговци излязоха да протестират в подкрепа на бившия директор.

Самият здравен министър Стойчо Кацаров заяви, че е бил един от фалшивите пациенти на "Пирогов". След като беше обвинен в лъжа от лечебното заведение и от бившия здравен министър Костадин Ангелов, той заяви, че е готов да докаже правотата си с документи.

На поредния протест на пироговци вчера стана ясно, че те възнамеряват да преместят протеста си пред президентството и ще търсят отговорност от президента Румен Радев, тъй като той е избрал състава на служебния кабинет.