Новият директор на "Пирогов" Иван Поромански, лекари и директори на отделения от болницата, както и БЛС се срещнаха в Министерството на здравеопазването пред министъра Стойчо Кацаров, за да потулят напрежението и евентуално да потушат протеста.

След продължила два часа среща пред медиите шефът на БЛС Иван Маджаров обясни, че са се водили много разговори, включително за голяма реформа в здравеопазването, но срещата е приключила със съгласие върху декларация в четири точки.

Първата - и двете страни изказват извинение за нелицеприятните реплики, които са довели до напрежението в "Пирогов".

Второ - Установените от НЗОК административни нарушения в болницата ще бъдат разгледани от компетентните органи, те са обжалвани, това не вменява вина на лекарите от "Пирогов" преди произнасянето на компетентните органи.

Трето - Има доверие към всички лекари в "Пирогов" и продължава да има.

Четвърто - Необходима е здравна реформа, която да намали възможността за такива обвинения и да осигури адекватно лечение на пациентите.

Съвместната декларация е на МЗ, БЛС и "Пирогов".

Резултатите от проверката на "Пирогов" може да паднат в съда

Резултатите от проверката на "Пирогов" може да паднат в съда

Иван Маджаров настоява темата за спешната болница да слезе от екрана

"Крайно време беше да направим такава среща, за да намалим напрежението, 90% от твърденията не отговарят на истината, а опетняват името и на едната и на другата страна. Много нерви по време на днешната среща, върви се по тънка линия, стана ясно, че специалистите са наранени, но те са лекували, ще продължават да лекуват. Всички съжаляват, няма как да не се съжалява, когато се нанасят обвинения между МЗ и колектива на най-голямата болница в страната", поясни още Маджаров.

На въпрос обаче дали спират протестите на лекарите от "Пирогов", добави, че те са удовлетворени, че са отпаднали съмненията, лансирани за нарочни злоупотреби. Съгласихме се, че не бива да има такъв тон, да се слиза до такова ниво и такива обвинения. Сега представителите, които са били в МЗ, ще занесат декларацията с четирите точки на колегите си, за да решат относно протестните действия, обясни Камен Данов.

Самият той е предложил промяна изцяло в системата на клиничните пътеки - дали ще са диагностично свързани групи или британската система, така че всяка една дейност да бъде остойностена.

Не е обсъждано и дали Кацаров е променял подписи, категоричен бе лекарят от "Пирогов".

Като откровен определи разговора от медиците в "Пирогов", МЗ и БСЛ зам.-министърът Александър Златанов. По думите му е трябвало дори срещата да се състои по-рано, за да се успокоят медиците в "Пирогов". От МЗ усетили обида сред тях. Идеята на срещата бе да няма съмнение, че лекарите трябва да вършат основно работата си, не ние да ги оценяваме, а пациентите, поясни той.

Протестът на "Пирогов" - неморален и под натиск?

Протестът на "Пирогов" - неморален и под натиск?

За Мая Илиева клиничните пътеки се превръщат в персийски килими

По време на срещата са поставени разумни предложения, които ще се обсъдят, някои от тях - част от бъдеща реформа, защото такава е необходима. Установи се, че при наличието на една-две пътеки се оказват луфтове в законодателството и затова трябва да се помисли да се отворят още такива, дори и за последствията от COVID-19, уточни още зам.-министърът.

Реформата трябва да е в посока да освободи цялото професионално време на лекарите, категоричен е Златанов.

На въпрос дали се прави проверка на проверката, той добави, че проверката не е нищо лошо, а доказва дали се работи по правилата, или те се нарушават. Той е категоричен, че не се прави проверка на проверката, а НЗОК си извършва, ако болницата е недоволна реагира, други институции я анализират. Няма нищо от установения ред - проверка, обжалване и компетентни органи, уточни МЗ.

КНСБ против дискредитирането на "Пирогов" и проф. Балтов

КНСБ против дискредитирането на "Пирогов" и проф. Балтов

Синдикатът притеснен, че се посяга на единствената спешна болница у нас

Проф. Мария Миланов, началник на клиниката по Кардиология в "Пирогов", също коментира срещата, като благодари на д-р Иван Маджаров, който я инициирал.

"Чувствам се удовлетворена, важни за работещите в "Пирогов" неща бяха коментирани. Посланието е много важно за лекарите от "Пирогов", за работещите от системата, седна се на масата, намери се разумен диалог, който трябва да продължи и с общи усилия да стане факт сега и за в бъдеще. "Пирогов" е незаобиколим фактор в здравното обслужване на населението и не бива такива недоразумения да са пречка в работата", каза тя.

Относно това дали на срещата се е обсъждало бъдещето на отстранения директор на "Пирогов" проф. Асен Балтов, д-р Иван Маджаров каза, че БЛС не се занимава с политически въпроси. "Перфектен лекар и мениджър, ако съм министър, бих продължил да работя с него, но фактите са други и министърът има право да си избира екипа, вероятно има и други мотиви, които го притесняват", поясни той.

Тази тема не беше обсъдена, темата с оставката - въпреки качествата на проф. Асен Балтов, не е на дневен ред, трябваше обаче да се даде възможност колегите да са спокойни и да продължат да работят, това било значението на срещата, поясни шефът на БЛС.