Започват да излизат мръсните тайни на здравната система. Това заяви пред БНР председателят на Синдиката на българските медицински специалисти Мая Илиева.

По нейни думи пандемията е ускорила този процес и вече дори лекари започват да говорят за това, че тази система не работи.

Според Илиева системата трябва да бъде не просто реформирана, а променена изцяло.

"Болниците като търговски дружества трябва да генерират печалба. Започва да се говори за приходи и разходи, а не за това как се лекуват пациентите и най-вече дали се лекуват качествено", коментира тя.

По нейни думи клиничните пътеки се превръщат в персийски килими с тези фиктивни хоспитализации. Това според нея се правело с единствената цел хората, работещи в системата, да заработят заплатите си.

Пациентски организации не подкрепят протестите в "Пирогов"

Пациентски организации не подкрепят протестите в "Пирогов"

Те призовават медиците да се върнат на работните си места

Илиева посочи, че властта е съсредоточена в директорите на болниците и отбеляза, че има дългогодишни болнични директори, които си мислят, "че тези болници са им едва ли не частна собственост, хората, които работят са роби, а те са робовладелците".

По нейни думи парите отиват в една шепа хора, които се разпределят по върховете на тази система.

Тя определи протеста на "Пирогов" в защита на отстранения директор проф. Асен Балтов като "изключително неморален". Според нея хората са излезли под натиск от началници, приближени на вече бившия шеф на болницата.

КНСБ против дискредитирането на "Пирогов" и проф. Балтов

КНСБ против дискредитирането на "Пирогов" и проф. Балтов

Синдикатът притеснен, че се посяга на единствената спешна болница у нас

Илиева е шокирана, че председателят на КНСБ в "Пирогов" събира служителите в болницата, за да протестират. За пръв път синдикат защитава работодател и то работодател, обвинен в нерегламентирани практики, в присвояването на доста значителни средства, подчерта тя.

Припомняме, директорът на "Пирогов" Асен Балтов беше отстранен от длъжност, след като проверка на НЗОК установи нарушения за над 1 млн. лв. с изписани средства за лечение по две диагнози - чернодробна цироза и хронична бъбречна недостатъчност. Уволнението предизвика редица реакции, предимно негативни, а тази сутрин за пореден път пироговци излязоха да протестират в подкрепа на бившия директор.

Самият здравен министър Стойчо Кацаров заяви, че е бил един от фалшивите пациенти на "Пирогов". След като беше обвинен в лъжа от лечебното заведение и от бившия здравен министър Костадин Ангелов, той заяви, че е готов да докаже правотата си с документи.