Пироговци отново излязоха на протест пред болницата си. С лилави синдикални знамена и музика десетки лекари, медицински сестри и санитари застанаха пред болницата в очакване на изпълнението за своите искания.

От миналата седмица те са две - оставките на служебния министър Стойчо Кацаров и шефа на Здравната каса Петко Салчев. От вчера те прибавиха и трето искане - да се формира пътека за лечение на последствията от коронавирус, т.нар. опашка на COVID - 19.

Пироговци не се отказват от исканията си и планират дори по-голям протест на друго място в столицата - може би пред Министерство на здравеопазването или пък пред Здравната каса. Ден, място и час все още не са уточнени.

Напрежението между "Пирогов" и Министерство на здравеопазването се повиши след като директорът на болницата Асен Балтов бе отстранен от длъжност. Това става след доклад от проверка на Здравната каса, който установява неправомерно изплатени над 1 млн. лв. и 402 фиктивни хоспитализации.

В последствие министър Стойчо Кацаров обяви, че самият той е един от тези фалшиви пациенти, които са записани като лекувани след прекарване на коронавирус, без обаче да е влизал в болница, да са му правени всички описани изследвания, както и да е пил тези лекарства.

Пациентски организации не подкрепят протестите в "Пирогов"

Пациентски организации не подкрепят протестите в "Пирогов"

Те призовават медиците да се върнат на работните си места

Самите лекари от "Пирогов", включително и лекувалия Стойчо Кацаров, отрекоха обвиненията и напротив - обвиниха Кацаров в лъжа и манипулации с цел на предизвика скандал и да се добере до политически дивиденти.

В студиото на Нова телевизия началникът на Първа клиника по ортопедична травматология - проф. Диян Енчев категорично отрече обвиненията като инсинуации и заяви, че болницата по никакъв начин не се е облагодетелствала - тя има фиксиран бюджет и не е взела и стотинка повече или този, който не е отишъл на касата и не си е платил 450 лв. - цената на скенера.

Лекарят е категоричен, че лечебното заведение не е взело неправомерно един милион лева, както се твърди. "Няма взети един милион лева от "Пирогов" над фиксирания бюджет."

Енчев смята, че "собственикът на болницата" е могъл да дойде още преди месец в болницата - отстоянието между "Пирогов" и МЗ е малко, и да говори с всички шефове на клиники, както и да постави въпросите, които смята, че трябва да се решат. "Да постъпи като колега с колега. Не е редно всичко да излиза по медиите. Дори смятам, че не е редно да бъда тук. Моето място е в клиниката", заяви професорът.

По думите му са възможни масови оставки на лекари - "има такива настроения", а основната причина ще е несправедливостта, огорчението и обидата.

Той коментира и липсата на клинична пътека за лекуване на "пост-COVID-синдром". Според Енчев проф. Салчев е трябвало да задейства този процес, особено при положение, че се знае, че последиците могат да продължат и година.

"След като не си създал тази пътека, принуждаваш лекарите да извършиш административни нарушения. Това не е ли нарушение", пита проф. Енчев.