След донорска ситуация, реализирана на 29 септември от медицински екип от "Св. Марина" - Варна, с ръководител проф. д-р Вилиян Платиканов, четирима души ще получат шанс за живот. Това съобщиха от Изпълнителна агенция "Медицински надзор".

Това става възможно, след като близките на 48-годишна жена, изпаднала в мозъчна смърт, решават да дарят нейните органи.

На следващия ден по искане на ИА "Медицински надзор" и със съдействието на Министерството на здравеопазването е организиран въздушен транспорт със самолет C-27J "Спартан" на два медицински екипа за експлантация на органите. Екипаж от състава на Военновъздушните сили на Българската армия от 16-та авиационна база Враждебна изпълнява успешно транспорт на медицински екипи при донорска ситуация от София до Варна и обратно. Командир на екипажа е майор Николай Георгиев, а помощник-командир и борден инженер са майор Дарина Христозова и капитан Андрей Андрев, съобщават от пресцентъра на министерството на отбраната.

Български донор спаси живота на трима румънски граждани

Български донор спаси живота на трима румънски граждани

Близките на възрастна жена в мозъчна смърт дарили органите й, а у нас нямало подходящи реципиенти

Същият ден на 39-годишен пациент е трансплантиран черен дроб във Военномедицинска академия. В МБАЛ "Лозенец" са присадени бъбреци на 39-годишна жена и 67-годишен мъж. Сърцето е предоставено на Румъния, поради липса на подходящи реципиенти у нас.

Министерството на здравеопазването и ИА "Медицински надзор" благодарят на близките на жената, на медицинските екипи и на Военновъздушните сили за хуманния жест и сътрудничеството.