Чревна вирусна инфекция с причинител норовирус е най-вероятната причина за неразположението на децата от "зеленото училище" в Хисаря. Това съобщават от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Припомняме, че част от 80-те ученици на "зелено училище" потърсиха лекарска помощ със стомашно неразположение. Те се хранили в ресторант в хотел в Хисаря.

Екипите на Областна дирекция по безопасност на храните в Пловдив и Регионална здравна инспекция - Пловдив са направили съвместно епидемиологично проучване на случая.

Те са установили, че причината за неразположението на децата не е хранително натравяне.

Деца от „зелено училище” в Хисаря със съмнение за хранително натравяне
Обновена

Деца от „зелено училище” в Хисаря със съмнение за хранително натравяне

Хранили са се в ресторант към хотел

От БАБХ поясняват, че всички проби от продукти в кухнята, които са използвани за приготвяне на храната на децата, както и от контактните повърхности и посудата са отрицателни за патогенни микроорганизми. Отрицателни са и изследванията за зарази на персонала.

Инспекторите от Агенцията по храните са направили незабавна проверка в ресторанта на хотела и не са констатирали нарушения. Установено е, че храните са от регламентиран производител и в срок на годност. Кухненският бокс също отговарял на хигиенните изисквания. Здравните книжки на персонала били валидни, уточняват от БАБХ.