Вирусите, включително и COVID-19, могат да доведат до унищожаване на клетките, които произвеждат инсулин. За това предупреди в сутрешния блок на БНТ председателят на Българското дружество по ендокринология проф. д-р Анна-Мария Борисова.

По думите й COVID-19 допринася за висока кръвна захар. Когато хората имат висока кръвна захар, коронавирусът става много агресивен, унищожава бета клетката и хората развиват истинския дебат, посочи проф. Борисова.

Всички ваксини могат да бъдат използвани от диабетици.

След години ние ще работим върху увредите, които днес нанася коронавируса. След години някои от прекаралите коронавирус мъже, могат да станат и импотентни, предупреди проф. Борисова. В момента медицината упорито търси лечебно решение на диабета след коронавирус, но все още няма решение.

Науката и медицината се лутат в момента, обясни проф. Борисова.

Тя призова диабетиците да се погрижат за себе си, да направят така, че диабетът да бъде идеално компенсиран и да се ваксинират. Ваксинирането е изключително важно за диабетиците, за да се спасят, подчерта проф. Борисова.

В момента лечението на диабета е в застой, диабетиците са изключително разколебани, включително и не ходят на редовните си прегледи.