Практика на смесване на ваксини няма - това се препоръчва в няколко европейски държави, например във Франция и Германия, но практика няма. Това заяви пред БНТ завеждащият Лаборатория по инфекции на мозъка в Берн д-р Аспарух Илиев.

Според него позитивното е, че ако подобно смесване между векторни и иРНК препарати работи, то ще имаме по-голям успех заради гъвкавостта и завършване на пълен цикъл на имунизация. Това обаче още не се знае и не е изследвано. От гледна точна на страничните ефекти, може да има неблагоприятни реакции. Няма категорични данни за ефективността на подобна комбинация и засега всичко е във сферата на спекулацията.

Вирусолог: Колективният имунитет се оказва препъникамък

Вирусолог: Колективният имунитет се оказва препъникамък

Новите варианти на COVID-19 и забавянето на ваксинацията

Втората доза позволява да се стабилизира имунният отговор. Слагайки ваксина, дори и в рамките на активна инфекция, няма как да претоварим имунната система. Не създаването на антитела след преболедуване може да създаде проблеми при ваксинация, обясни Илиев и посочи, че хората, които изкарват вируса безсимптомно не означава, че имат по-малко антитела.

"Тромбозите при "Астра Зенека" са толкова редки, че може да се сравнят с печалба от лотария. Втората доза на "Астра Зенека" удължава и стабилизира имунния отговор", посочи Илиев. Самият той се ваксинира именно с "Астра Зенека".

Ваксината на J&J: EMA вижда връзка между съсиреци и ниското ниво на тромбоцити

Ваксината на J&J: EMA вижда връзка между съсиреци и ниското ниво на тромбоцити

Те трябва да бъдат посочени като много редки странични ефекти на ваксината

"Янсен" (препаратът на "Джонсън и Джонсън") е една много добра ваксина, но все още няма информация дали еднодозовите ваксини могат да достигнат достатъчната продължителност на ефективния имунитет, коментира експертът. Положителното при тази ваксина е, че като направена по-късно и дава добър отговор на някои варианти на коронавируса, като например южноафриканския щам или бразилския щам.

В най-лошия случай ще се ваксинираме веднъж годишно, са очакванията на Аспарух Илиев.

Има подозрения, че някои хора имат природна защита и просто не се заразяват или изкарват вируса безсимптомно.

На въпрос за умишлено заразяване, за да се получи защита или зелен сертификат, Илиев заяви, че това е опасно. "Смъртността не е единственият проблем след ковид, а и т.нар- дълъг ковид или пост-ковид заболяванията, които не са по-малко опасни.

2002 нови случая на коронавирус, излекуваните са 3935

2002 нови случая на коронавирус, излекуваните са 3935

Отново 100 починали за денонощие