Комисията по безопасност към Европейската агенция по лекарствата (EMA) е стигнала на днешното си заседание до заключението, че към информацията за COVID-19 ваксината на американската компания Johnson & Johnson ("Янсен") трябва да се добави предупреждение за необичайни съсиреци с ниско съдържание на тромбоцити.

Комисията също така е заключила, че тези събития трябва да бъдат посочени като много редки странични ефекти на ваксината.

Фаучи: До седмица САЩ решават за ваксината на J&J

Фаучи: До седмица САЩ решават за ваксината на J&J

Не приема обвиненията, че COVID мерките са посегателство срещу свободата

При достигане на заключението си комисията е взела предвид всички налични понастоящем доказателства, включително осем доклада от САЩ за сериозни случаи на необичайни съсиреци, свързани с ниски нива на кръвни тромбоцити, единият от които е имал фатален изход. Към 13 април 2021 г. над 7 млн. души са получили ваксината "Янсен" в САЩ.

Всички случаи са настъпили при хора под 60-годишна възраст в рамките на три седмици след ваксинацията, повечето при жени. Въз основа на наличните в момента доказателства, специфични рискови фактори не са потвърдени.

Комисията към ЕМА отбелязва, че съсиреците се появяват най-вече на необичайни места, като например във вените в мозъка (мозъчна венозна синусова тромбоза) и корема (тромбоза на спланхнична вена) и в артериите, заедно с ниски нива на кръвни тромбоцити и понякога кървене. Прегледаните случаи са били много подобни на случаите, възникнали с COVID-19 ваксината, разработена от британско-шведската фармацевтична компания AstraZeneca (Vaxzevria).

САЩ спират ваксината на Johnson & Johnson само за няколко дни след фатален случай

САЩ спират ваксината на Johnson & Johnson само за няколко дни след фатален случай

Няма подобни случаи на тромбози при ваксинираните с продуктите на Pfizer/BioNTech и Moderna

Комисията посочва, че здравните специалисти и хората, които ще получат ваксината, трябва да са наясно с възможността за много редки случаи на образуване на съсиреци, съчетани с ниски нива на кръвни тромбоцити в рамките на три седмици след ваксинацията.

COVID-19 е свързан с риск от хоспитализация и смърт. Съобщаваната комбинация от кръвни съсиреци и ниско ниво на тромбоцити е много рядка и общите ползи от COVID-19 ваксината на Johnson & Johnson за предотвратяване на COVID-19 надвишават рисковете от странични ефекти.

Едно правдоподобно обяснение за комбинацията от съсиреци и ниски кръвни тромбоцити е имунният отговор, водещ до състояние, подобно на това, наблюдавано понякога при пациенти, лекувани с хепарин, наречено хепарин индуцирана тромбоцитопения.

Комисията към ЕМА подчертава значението на бързото специализирано медицинско лечение. Като разпознават признаците на образуване на съсиреци и ниско ниво на тромбоцити и ги лекуват рано, здравните специалисти могат да помогнат на засегнатите при тяхното възстановяване и да избегнат усложнения. Тромбозата в комбинация с тромбоцитопения изисква специализирано клинично лечение.

Johnson & Johnson отлага доставките на ваксината си за Европа

Johnson & Johnson отлага доставките на ваксината си за Европа

След решението на САЩ