Обществото трябва е подготвено, че разходите за здраве ще се повишават драстично всяка година, прогнозира шефът на НЗОК д-р Дечо Дечев в интервю за bTV.

По думите му, когато някой предлага модел, в който ще се влеят повече средства, не трябва да казваме на прима виста "не".

"Тази част, която ще се покрива солидарно от нас всички, трябва да расте, ако не искаме да расте другата част, която се покрива индивидуално от всеки, до който дойде този проблем." - коментира д-р Дечев.

Той допълни, че ако мерките, които ще предложи НЗОК след 10 дни, не бъдат одобрени от политиците, трябва да се готвят за удвояване на разходите през следващите две години.

"Първо, защото трябва да е известно като факт, че средно всеки трети след 60-годишна възраст ще развие онкологично заболяване. С увеличаване на средната продължителност на живота броят на тези хора ще расте. На входа при нас чакат няколко много скъпи терапии, измислени в света, с ефект под въпрос, чиято стойност е от порядъка на 25 000 лв. на месец, курсът на лечение е 4 години, и ако не се въведат мерки, които да обвържат цената на даден медикамент с неговата ефективност, нещата ще останат потресаващи за нас като хора, които трябва да плащат осигуровки." - поясни директорът на НЗОК.

Само пълна демонополизация на НЗОК премахва доплащанията

Само пълна демонополизация на НЗОК премахва доплащанията

Вторият модел на МЗ е труден за администриране, според Стойчо Кацаров

Той увери, че предложенията, които ще чуят пациентите и лекарите след 10 дни, няма да лишат нито един онкоболен и нито един друг болен от достиженията на фармацевтичната наука и индустрия.

Според него, основният проблем на касата е ефективността на контрола.

"Подготвяме промени, контролът е обвързан с две много важни действия - информационна система и политическа подкрепа за действията. Организираната група проби през контрола, за да го направи неефективен. Контролните органи, които имат право да проверяват тези действия - контролът на касата, агенция Медицински одит и контролните органи в министерството." - допълни д-р Дечев.

"Тук говорим за един баланс между интереса на индустрията и интереса на нас като платци. Самата индустрия трябва да разбере, че това, което предлага, трябва да влезе в определени финансови параметри, които всички ние с вас и другите хора сме отделили като средства, и трябва да подкрепяме тези фарма компании, чиято цел е да не надуват цената на тези медикаменти с цел вътре да се калкулират и профити за организираната група, а да подкрепяме такива практики, които са на повечето фарма компании, които желаят да продават лекарствата на поносима цена за дадения фонд, гарантирайки качество на лечението." - заяви д-р Дечев.

Той се спря по-подробно върху лечението на карцинома на гърдата. За тази терапия Румъния отделя 80 цента на глава от населението, Унгария отделя 2,7 евро, Полша - 2,3 евро, Германия - 3,7 евро, а България отделя 5 евро, т.е. 30% повече отколкото Германия и 600% повече отколкото Румъния. Същевременно обективният показател за това как се лекуват хората е средната продължителност на живота. От 2000 до 2009 г. в България са се отделяли 80 млн. лв. за онкоболни, а средната продължителност на живота се е удължила с две години. През 2015 г., когато има бум на средствата за онкология - 500% ръст, средната продължителност на живота се е удължила със 7 месеца, обясни д-р Дечев.

"За 29 000 онкоболни за химиотерапия за 2017 г. чрез НЗОК сме платили близо 400 млн. лв., само за най-модерните таргетни терапии. В същото време в групата на лекарствата за домашно лечение сме дали приблизително 400 млн., но за 1,5 млн. души, т.е. за близо 50 пъти повече пациенти даваме същата сума и там са концентрирани основните заболявания, които определят средната продължителност на живота, и в тази група максималният процент масовите болести се плащат 25%, но за там никога няма да видите пациентска организация да протестира защо лекарството се плаща 25%, но в групите, където се плаща напълно и с пъти в повече от някои държави, протестите са постоянни." - каза още той.

Подготвяните от НЗОК промени предвиждат за новорегистрирани болни да се заплаща на база ефективност на терапията - когато алтернативните лекарства имат едни и идентични показания да се плаща този медикамент, който е най-ефективен.

По думите му, касата има над 50 консултанти, лекари, водещи специалисти в дадени области, но понякога техните препоръки са мотивирани от финансови причини, а не чисто медицински.

Той отправи предупреждение, че някои действия ще се наблюдават под лупа, а именно дали се манипулират или не генетични резултати, на базата на които се определя една или друга терапия.

"Ще се наблюдава под лупа има или няма манипулация с теглото на болния, защото на тази база се определят дозите на някои медикаменти и ще предпочитаме консултанти, чиито експертни препоръки не са обвързани след това с определяне на този консултант за клинично проучване, от което ще получи финансиране, което е много щедро за нашите условия." - посочи д-р Дечев.