Ако сега мерките се разхлабят, ситуацията може да се влоши. Това предупреди пред Bulgaria ON AIR проф. д-р Николай Габровски, зам.-председател на БЛС и началник на клиниката по неврохирургия в "Пирогов".

Той обясни, че заболеваемостта у нас е по-малка благодарение на взетите навреме мерки. Медикът се опасява, че при разхлабване на сегашните мерки ще се върнем в начална позиция и всички усилия досега ще бъдат заличени.

Резултатите от всяка грешка се виждат след 10-15 дни, предупреди той и обясни, че ако хората сега тръгнат по улиците, поне седмица всичко ще изглежда наред, но след това ще има покачване на новозаразените.

Пик на коронавируса по Великден - очакванията на Щаба

Пик на коронавируса по Великден - очакванията на Щаба

Всичко зависи от мерките и това как народът ги спазва

Съществува реална опасност от втора вълна, предупреди медикът. Той бе категоричен, че критични ще бъдат именно следващите седмици и призова гражданите да си останат вкъщи.

Запитан възможно ли е да няма пик в България, той изрази скептицизъм и обясни, че това може да стане само ако сме сложили бариера между нас и вируса, спазвайки дистанция.

Д-р Габровски определи като спекулации твръденията, че мнозина са изкарали вируса още през януари и февруари. По негови думи е било доказано, че това не е така от бързите тестове.

Д-р Габровски обясни, че все още няма яснота защо пациенти без придружаващи заболявания развиват тежка симптоматика. По негови думи това е голям проблем. Той напомни, че лекарство срещу коронавирус все още няма, но има медикаменти, които повлияват добре на заболелите.

Пикът на епидемията от коронавирус - в следващите 20 дни

Пикът на епидемията от коронавирус - в следващите 20 дни

Проф. Константинов очаква рязък спад на заразени през август-септември