Общопрактикуващите лекари са на първа линия и работят до пълно изтощение.

Това заяви пред телевизия Bulgaria ON AIR общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова.

"Държавата прие, че като частни лечебни заведения не трябва да получаваме помощ, дезинфектанти", коментира тя в предаването "Денят ON AIR"

По думите ѝ тя сама си купува маската, ръкавиците, консумативите, а също и тези за медицинската сестра, с която работи, с което за ден стойността им достига около 40-50 лв.

"Ние сме първата линия и не е ясно пациентът с какво точно идва, дали с Ковид-19, дали с друга болест. За миналата седмица съм имала 5 деца, настанени в болница, с пневмония." - посочи тя.

По думите й, консултации по телефона се дават за пациенти в по-добро състояние.

"Върху плещите ни тегне голяма тежест и отговорност. Нищо не се заплаща на личните лекари за пациенти, оставени за лечение вкъщи. Представете си човек, който е вкъщи, с карантина, с положителен тест и ни звъни доста често... Ние нямаме работно време." - подчерта лекарката.

"Има начини да се правят нещата по електронен път, живеем в 21 век. Електронните направления са начин да помогнем за бърза диагноза и ограничаване на инфекциите." - обясни д-р Николова.

Тя посочи, че трябва да се спести цялото това движение на хора.

1472 са новите случаи на коронавирус у нас

1472 са новите случаи на коронавирус у нас

Починали са 29 души

"Нека спрем да обвиняваме пациентите, че лъжат и мамят. Няма как да ни подведат, аз си познавам пациентите по телефона." - допълни д-р Гергана Николова.

Според нея БЛС защитава не само своите членове, но и пациентите, грижи се за нуждите и правата им.