Има достатъчно средства за COVID-19 и за увеличението на клиничните пътеки. В това увери вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов в сутрешния блок на БНТ.

НЗОК не може да намалява цените на лекарствата и КНСБ настоява ДДС за лекарствата да бъде 9%. Ако се намаляват цените, става с други механизми - законови и търговски, но не и през Касата, увери д-р Кокалов.

Всички, които лекуват коронавирус, ще получат увеличената клинична пътека. Не всеки обаче, който влиза в болница по дадена пътека, ще бъде тестван за коронавирус, уточни вицепрезидентът на КНСБ.

Имаме лични предпазни средства за 3 месеца напред
Обновена

Имаме лични предпазни средства за 3 месеца напред

Това увери здравният министър

За предстоящата учебна година и за това какви мерки трябва да се вземат д-р Кокалов отбеляза, че МОН трябва да решава какво трябва да нарави, но трябва да се търсят възможности за намаляване на дистанционното обучение. Трябва да се осигурят противоепидемични мерки и отделни входове, но в детските градини и училищата опасността е за преподавателите, предупреди д-р Кокалов.

МОН вече разпореди как да започне учебната година и той е убеден, че има всички шансове часовете да бъдат присъствено. Децата в училища и родителите няма да плащат PCR тестовете за наличието на коронавирус, а те ще бъдат заплащани от Районната здравна инспекция (РЗИ).

Учебната година започва присъствено, Вълчев очаква трудна за всички година

Учебната година започва присъствено, Вълчев очаква трудна за всички година

Деца в един клас е трудно да се разделят и да носят маски, ако има болни - минават на електронно обучение