В България има медицински екипи, които могат да започнат белодробни трансплантации. Те обаче не могат да правят често тези операции, за да натрупат опит, защото донорите не достигат. Това заяви пред БНТ д-р Мирослав Ненков - анестезиолог във ВМА и доскорошен координатор по донорство.

Д-р Ненков е на мнение, че трансплантациите на бял дроб могат да се поемат от повече от един център. Когато Министерство на здравеопазването избере конкретните здравни заведения, това ще бъде стратегия за следващите 15 години, заяви той.

През следващите 3-4 години може да заработи смесен екип от болниците ВМА и "Света Екатерина", но това няма как да стане веднага, уточни д-р Ненков.

Според него има сериозни проблеми с координаторите по донорство.

Донорите намаляват, чакащите трансплантация растат, призна Ананиев

Донорите намаляват, чакащите трансплантация растат, призна Ананиев

Министърът увери, че се поддържа контакт с най-добрите европейски центрове по трансплантология

В развитите страни в Западна Европа има цял екип, който работи по донорските ситуации - медицинска сестра координира работата между екипите, анестезиолог поема донора, а семейният лекар и психологът говорят с близките. В България всичко това се прави от един човек, който е след нощна смяна или преди дневна, защото не се знае кога ще има донорска ситуация, обясни д-р Ненков.

Относно консултантите по донорство от държави извън Европейския съюз той подчерта, че в България за лекари извън Европейския съюз трябва да има изрично разрешение от здравните власти. Решението с кого ще сътрудничи държавата зависи от политическото ръководство на Министерство на здравеопазването, което очевидно иска да промени нещо, допълни Ненков.

Смяната на ръководни кадри е унищожителна в системата, но недостигът на донори не се дължи на новия директор на Агенцията по трансплантациите, категоричен е той. Донори няма, защото техните близки нямат достатъчно доверие на лекарите, заключи д-р Ненков.

Правят регистър на чакащите трансплантация

Правят регистър на чакащите трансплантация

МЗ започва информационна кампания и подготвя законодателна промяна за развитие на донорството в България