Няма данни за разлика в протичането на новия вариант на COVID-19 - Омикрон. Това епидемиологът и преподавател в Лондонското училище по тропическа медицина д-р Петър Марков пред Нова телевизия.

"Всичко, което знаем до момента, е в сферата на хипотетичното. Новият вариант има много висок брой мутации, както в областта на шипчестия протеин, така и другаде, които са необичайни. Знаем, че той доста бързо нараства като дял от броя на новоинфектираните във всички провинции на Южна Африка и се открива вече и в много страни", поясни епидемиологът.

Новият вариант Омикрон е регистриран във все повече държави.

Д-р Марков посочи, че мутациите на вируса индикират за по-бързо репликиране на вируса. "Има индикации, че новият вариант има сила да презаразява отново и да пробива имунитета - имунните защити", каза той.

Николай Витанов очаква Омикрон след Нова година

Николай Витанов очаква Омикрон след Нова година

Новият щам не е добра новина за здравната система

Според преподавателя вероятно Омикрон ще бъде малко по-заразен. "Може би ще има някаква способност да презаразява. Той не очаква чак такова голямо намаляване на защитата срещу новия щам.

По думите му РНК ваксините могат да бъдат по-бързо адаптирани. Подчерта, че до момента няма данни, че вирусът успява да преодолее в съществена степен защитите от ваксината и тези на естествения имунитет.

"Не е сигурно, че ще се налага нова ваксина. Ако се наложи, по-вероятно тя ще бъде адаптирана към новия вариант. Едва ли ще има нужда от увеличаване на дозите", обясни д-р Марков.

Най-лошият вариант при новия COVID щам - да се върнем в изходна позиция

Най-лошият вариант при новия COVID щам - да се върнем в изходна позиция

Хората, при които са минали 180 дни от втората доза, да се ваксинират и с бустерна

Случаи на Омикрон вече са открити в повече от 12 страни по света, доста от тях - европейски. "Не може да се изключи, че е в България. Има обаче два аспекта - дали е в България и кога ще научим, че е там. Повечето места, където е открит, са страни с развита инфраструктура за откриване на вируса", уточни д-р Марков.