Мнозина българи са се срещнали с родствен на COVID-19 вирус още през 2008 г. Това е причината не всички хора да са възприемчиви към заразата. Хората, минали през този родствен вирус, имат изграден имунитет. През 2008 г. е имало сходен вирус, изолиран при прилепи в България".

Това заяви пред Нова телевизия пулмологът д-р Александър Симидчиев, позовавайки се на изследване.

Наименованието на вируса е "CoV-2008/Bulgaria". Възможно било това да е причината размерите на пандемията да не са толкова големи у нас, смята д-р Симидчиев.

"Факт е, че този вирус е бил в България и по всички изчисления изглежда, че около 50% от населението имат някакъв имунитет. Вероятно е това да са хора в напреднала възраст", добавя специалистът.

Относно употребата на "витамин Ц" при болни от коронавирус пулмологът заяви, че аскорбиновата киселина винаги е имала ефект върху кръвоносната система като подпомага кръвосъсирването. Ясно е, че COVID-19 причинява ендотелит, който прави така, че в кръвоносните съдове да се образуват тромби. "Всяко нещо, което подпомага кръвосъсирването може да има неприятен ефект. Всички протоколи за лечение на коронавирус включват и антикоагуланти", казва д-р Симидчиев.

Специалистът обясни и увеличаващия се брой новозаразени и незавидната статистика, в която страната ни попада.

"Когато имаш малко заразени в началото, процентът на увеличаване е голям. Ниското ниво в началото ни поставя в групата на държави с голям ръст. А защо има повече заразени - хората решиха, че този проблем не съществува. В резултат на това поведението им е като преди пандемията", казва пулмологът.

По мнението му децата са вектор на заразата. При тях имунитетът реагира по-малко бурно. Относно боледуването те са спасени, но могат да разпространяват вируса. Когато са в домашна среда и близък контакт с родителите си - могат да заразят много хора, обясни д-р Симидчиев.

Той обясни, че в домашна среда рискът за зараза е най-голям. По-малък е този риск в обществени сгради, а най-малка вероятност от зараза имало навън.

Медикът потвърди, че е възможна заразата с два вируса едновременно. "Вирусите, които циркулират зимата са много близки. Бих апелирал хората да се ваксинират срещу грип", допълни д-р Александър Симидчиев.