Когато се разхлабят мерките, заразата от коронавируса ще пламне отново. Това заяви председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София област д-р Виктория Чобанова пред Bulgaria ON AIR.

"Виждаме мерки, които се променят непрекъснато и не виждам посока в тях. Намаляха болните, но малко и това е временен ефект - осигурихме малко спокойствие. Като се разхлабят мерките, всичко ще пламне отново." - коментира д-р Чобанова в предаването "Денят ON AIR".

По думите й, нито лекарите, нито пациентите усещат подкрепа от държавата.

Тя сподели, че и до днес общопрактикуващите лекари не са получили алгоритъм за лекуване на COVID-пациенти.

"Очаквах насоки от държавата какво да правим в тази пандемия. Държавата трябваше да осигури разделение на потоците, а България е единствената, която задължи да бъдат смесени Ковид болните с останалите болни." - отбеляза тя.

Д-р Чобанова допълни, че всичко е трябвало да се реши от май до август, когато ситуацията е била по-спокойна.

"Експериментираме в момента в лечението на коронавируса и догодина по същото време може и да имаме някакъв алгоритъм", отбеляза тя.

По думите й, хоспитализацията е много голям проблем: "Нямаме логистична възможност да ги настаним в болница, за кого се пазят останалите 50% легла?"

Д-р Чобянова смята, че и без намесата на държавата инфекцията ще свърши, когато добият повечето хора имунитет и не си обяснява защо антигенните тестове не попадат в статистиката.

"Електронната рецепта е много по-сложна от е-направлението, в самия софтуер трябва да има контроли, за да не се приемат рецепти, които са неправилно издадени. Това е да отчитаме дейност, а не да свършим работа. Здравната каса мисли "вие давайте пари, а ние после ще ви ги вземем." - каза още тя.

По думите й, все още няма официална информация какви ваксини и кога ще бъдат поставени.

"За мен е по-важна оценката, че вършим работа, от тези 1000 лв., защото се говореше, че не вършим работа и си седим вкъщи. Това обидно отношение от страна на институциите и колегите не е етично." - обобщи д-р Чобанова.