По-добре е децата да се тестват срещу COVID-19 вкъщи и родителите да подписват декларация за резултата, отколкото пробите да се взимат от училище. Това заяви пред bTV консултантът на Столичната община по ваксинирането проф. Тодор Кантарджиев.

Той обясни, че 30 минути преди да се вземе проба, децата не трябва да са консумирали храни или напитки, за да се избегне грешен резултат.

По негови думи въпросните тестове са с по-ниска чувствителност от PCR теста и точността е около 90%. Той поясни, че при положителен тест резултатът трябва да се потвърди с PCR.

В цяла Европа родителите се справят с тези тестове, подчерта Кантарджиев.

По негови думи връщането на учениците представлява риск за увеличаване на случаите. Според професора обаче спирането на малките ученици не е било необходимо, защото едва 4% от паралелките между 1 и 4 клас в столицата са били под карантина преди три седмици, когато децата преминаха към онлайн обучение.

Богдан Петрунов: На последно място по ваксинация сме, но на първо по глупост

Богдан Петрунов: На последно място по ваксинация сме, но на първо по глупост

Железен факт е, че 95% от починалите в световен мащаб са неимунизирани

Кантарджиев прогнозира, че през следващите дни ще има голяма смъртност от коронавирус заради високия брой на заболелите през изминалите седмици.

Той посочи, че в интензивните отделения на ВМА и МВР болницата са настанени над 100 пациенти в тежко състояние. В "Пирогов" на интензивно лечение са около 50 души, а в другите големи столични болници - по около 30 пациенти.

Трябва да се подготвим, че тази и следващата седмица ще има увеличение на смъртните случаи, предупреди Кантарджиев, но уточни, че той самият не е привърженик на локдауна.

Гломб: Всяка година ще трябва ваксинация срещу коронавирус

Гломб: Всяка година ще трябва ваксинация срещу коронавирус

Делта вариантът е адаптиран към човешката популация

Запитан защо ваксинираните се заразяват с COVID-19, професорът обясни, че винаги има пробив по ваксината. Той посочи, че около 70 души от 1000 ваксинирани могат да се заразят и да са заразни няколко дни, но не 14, както е при неваксинираните. Ще отделят и по-малко количество от вируса.

Кантарджиев изрази мнение, че ваксинираните, които са били хоспитализирани, трябва да се тестват за антитела при изписване от лечебно заведение, за да се установи дали са били с фалшив документ за ваксинация.